Óvodapedagógusok tanácskozása ének-zene-mozgás témakörben

Óvodapedagógusok tanácskozása ének-zene-mozgás témakörben
2015. November 11.
Érmihályfalva és Székelyhíd körzetének óvodapedagógusai vettek részt nemrégiben első félévi tanácskozásuk keretében ének-zene-mozgás témakörben tartott képzésen. Sălăjan Emőke óvónő összefoglalója.
/vlm/Image/Show/84/
Benedek Árpád zenepedagógus tartott előadást az óvónőknek

“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” A Kodály Zoltántól vett idézet volt a mottója annak az ének-zene-mozgás témakörben, óvodapedagógusoknak tartott tanácskozásnak, melynek az érmihályfalvi kultúrház volt a helyszíne nemrégiben.

A jó hangulatú eseményen közel 50 pedagógus vett részt, Érmihályfalva-körzet és Székelyhíd-körzet óvónői ismert és kevésbé ismert népi gyermekjátékokat tanulhattak a nagyváradi Csillagocska Alapítvány zenepedagógusától, Benedek Árpádtól, aki zenekarával együtt érkezett.

Dr.Pető Csilla tanfelügyelőnő nyitotta meg az eseményt, elmondva, hogy mennyire fontos népdalkincsünk szeléskörben való megismertetése és terjesztése már óvodáskorban. Pedagógusaink felelőssége, hogy megfelelő korban olyan zenei anyagot tudjanak közvetíteni, amellyel a gyermekek megszeretik az éneklést, az éneklés pedig sikerélményt és örömet kell biztosítson a gyerekeknek.
A népi gyermekjátékok segítségével megismerhetik értékes, régi hagyományőrző szokásainkat (jeles alkalmakat, ünnepkört, ünnepnapokat). Gyermekdalaink nem csak zenei nevelésre alkalmasak, hanem ezek tartalmi lényege sokkal többre készíti fel gyermekünket. Arcáról leolvasható, hogy ő tulajdonképpen nem is játszik, hanem egy nagyon komoly kötelességet teljesít: “élni tanul” idézte Benedek Árpad Kosztolányi Dezső szavait. Igazan tartalmas, délelőttöt és délutánt betöltő program kerekedett játékkal, énekkel és sok mozgással. Az óvónénik lelkesen énekeltek és játszottak, nagyon sok gyermekjátékkal gazdagodva térhettek vissza óvodás csoportjaikhoz. A jól sikerült képzés második fordulójára tavasszal kerül sor, a második félévi pedagógiai tanácskozás alkalmával.

Keresés