Pályázni vagy nem pályázni?

Pályázni vagy nem pályázni?
2018. February 22.
A Helyi Tanács szerda déli, februári ülésén a központi tömbházak egy részének EU-támogatott felújítási lehetősége körül bontakozott ki vita.
/vlm/Image/Show/84/
A képen látható tömbházsor modernizálására pályáznak

Még november elején számoltunk be arról a gyűlésről, melyen Nyakó József polgármester tájékoztatta a város főtere mentén lévő régebbi tömbházakban lakókat, hogy adódik egy EU-s pályázati lehetőség az épületek rendbetételére. Akkor elhangzott, hogy ebbe értendő a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a lépcsőházak villamosvezetékeinek modernizálása, stb. Az EU 60%-ot fizetne a többin a város, illetve a lakástulajdonosok osztoznak. Utóbbiaknak a város mintegy megelőlegezi a (lakások paramétereivel arányos) költséget, amit majd részletekben lehet kifizetni.

A képviselő-testületi ülésen a téma felvezetéseként a polgármester nagyjából elismételte a novemberi gyűlésen elhangzottakat, az épületek állapotáról elég volt annyi, hogy eddig csak a szerencsén múlt, hogy például nem okoztak balesetet a lehulló cserepek… Két tömbház 58 háztartásáról van szó, illetve egy 4 éves futamidejű beruházásról, összesen 3,016 millió lej értékben. A pályázati dokumentáció részleteiből kiderült, hogy a két lépcsőházra összesen 557.310 (327.138 + 230.172) lej, az EU-ra 1.374.354 lej, az épületekben lévő kereskedelmi egységekre 228.628 lej, a városra 856.247 lej hárulna. A polgármester megdicsérte az önkormányzat alkalmazottait, akik (megfogalmazása szerint) annyit dolgoztak, mint a rabszolgák, hogy a dokumentáció időben elkészüjön.

A kifogások között Pap Sándor (EMNP) tanácsos fogalmazta meg azt, hogy nem lehet a tömbházlakókat tudtuk, akaratuk és részletes tájékoztatásuk nélkül költségbe vagy adósságba hajszolni. A vita során többen felszólaltak, többen többször is, indokolatlannak tartjuk mindet idézni, illetve méltatlannak is az olykor már egy Caragiale-darabba illő jelenetek tolmácsolását. A parttalannak tűnő polemizálás végén Chis Gheorghe (RMDSZ) próbálta tisztázni: egy pályázati lehetőségről van szó, melynek megnyerése esetén lehet boncolgatni azt, hogy ki, mennyit, miért és mikor fizet. “Azt kell eldönteni, hogy miközben arról panaszkodunk, hogy Romániában általában rosszul gazdálkodnak a pályázati lehetőségekkel, mi kinyitunk egy kaput, vagy csukva hagyjuk”, mondta.

A szavazás során a tervezetet 12 igen (1 PNL, 2 PSD, 10 RMDSZ – egy tanácsos hiányzott), 2 tartózkodás (EMNP) és 2 nem (EMNP) szavazattal elfogadták, a pályázatot február 28-ig kell leadni.

(erdon.ro)

Keresés