Paprikaőrlő malmok: „Tegyen egy próbarendelést!”

Paprikaőrlő malmok: „Tegyen egy próbarendelést!”
2013. May 5.
Az 1934-ben megjelent Évkönyv alapján Kovács Rozália helytörténész Érmihályfalva hajdani két paprikaőrlő malmára emlékezik.
Az egykori GLORIA paprikaőrlő épülete, már az 1940-es években, alább ugyanarról a helyről manapság
Az egykori GLORIA paprikaőrlő épülete, már az 1940-es években, alább ugyanarról a helyről manapság

                        Paprikaőrlő malmok: „Tegyen egy próbarendelést!”

„Az általános gazdasági válság óta csak azok a cégek maradtak fent, amelyek szilárdabb megalapozottságukkal az idők viharának ellent tudtak állani. Községünk rendelkezik mindazokkal az előfeltételekkel, melyek alkalmassá teszik arra, hogy előnyösebb gazdasági körülmények esetén forgalma fellendüljön, és a már korábban megindult úton a biztos fejlődés felé haladjon.” – írják a Községünk közgazdasága című cikkben az 1934-ben megjelent Évkönyvben. Itt olvasunk a Record és Gloria paprikaőrlő malmokról is.

„A Record paprikaőrlő malom által forgalomba hozott paprika ma már igen nagy elterjedésnek és keresettségnek örvend. E cég különben állandóan 40-50 embert foglalkoztat.” (i.m. – 41.oldal)

„A Record paprikaörlő malom által forgalmazott paprika igen nagy elterjedésnek örvendett, munkásainak száma mintegy 50 fő volt”- erősíti meg Kormányosi Enikő: Érmelléki zsidók című könyvében.

Reklámjuk: ”Gazdasszonyok figyelmébe! Ha súlyt helyez arra, hogy étele ízletesen legyen elkészítve, használjon „RECORD” garantált vegytiszta paprikát.

Record Paprikamalom, Valea lui Mihai gyárt: csemege, édesnemes, rózsa és mercantil paprikákat.

Legolcsóbb és legmegbízhatóbb a Record paprika.”

A másik paprikaőrlő a GLORIA.

„GLORIA paprikaőrlő malom Valea lui Mihai Termékeink minősége felűlmúl minden más gyártmányt. Szállítás az ország minden részébe. Tegyen egy próbarendelést !” – áll a reklámjukban.

A munka nehéz volt, sok nő dolgozott itt, a paprika szálló pora csípte a bőrüket, még a védőöltözeten át is. Sokat éjszakáztak, sokat dolgoztak a bérükért. Az egyik telephely a későbbi Állami Mezőgazdasági Vállalatnak (Gostat) azon a részén volt amelyik a főútra néz, ahol a boltívek vannak, ott nyitott sopronok voltak. A másik a Mester utcán, az Oláh Nándor fogtechnikus háza mellett, egy földszintes, 4 abakos házban volt. (Adatközlő: Toroczkai Károly)

A fenti, 1940-es éveből származó fotón lévő épület manapság készült megörökítése azonos szemszögből, illetve korabeli, de az udvar felől készült változata:

Ma már elvétve látni az egykori boltívekből néhányat a nagy részben átalakított, illetve elbontott épületen:

    Kovács Rozália helytörténész

(Archív fotók: Érmellék 2009 Fotóklub gyűjteménye

    további fotók: Rencz Csaba)

Keresés