“Pártolja a helybeli ipart”

“Pártolja a helybeli ipart”
2013. April 7.
A 19. és 20. század fordulóján alapított Beck pótkávégyár csak az Érmelléken termelt cikóriából állított elő pótkávét - állítólag ez volt sikere titka. Kovács Rozália helytörténész írása olvasható az alábbiakban.
gyaaaar_wm
A Beck pótkávégyár korabeli rajzon

A 19. és 20. század fordulóján alapított Beck pótkávégyár csak az Érmelléken termelt cikóriából állított elő pótkávét – állítólag ez volt sikere titka. Kovács Rozália helytörténész írása olvasható az alábbiakban.

                                         “Pártolja a helybeli ipart”

A címbeli idézet az 1887-ben alapított Beck pótkávégyár reklámjából való, a 20. század elejéről. Az 1900-as évek elején számos iparos, kereskedő élt városunkban. Volt pékség, fűszer- és vaskereskedés, hentes, paprikamalom, ecetgyár, faipari vállalat, gépjavító műhely, úri szabó, úri és női fodrász, hogy csak néhányat említsünk.

Egy érdekes vállalkozás a pótkávégyár.

Beck Mór pótkávégyára, mely a maga nemében az Érmelléken egyedülálló vállalkozás volt, az állomás felé vezető főutca bal oldalán állott. Itt készült a kiváló minőségű Frank kávé, amiből finom tejeskávét lehetett keverni, de készítettek belőle csokoládét és egyéb édességeket is. Csokoládé készítményeik az Egyesült Államokban is ismertek voltak.

Borovszky Samu: Bihar megyei ipartelepek (1901) című írásában olvasható: ”Az élelmezési iparról szólva, meg kell emlékeznünk az 1890-es évek elején Érmihályfalván létesült pótkávégyárról, melynek a hatalmas verseny dacára és talán éppen azért, mert tulajdonosa a nyersanyagot itthon termeli, biztató jövője van.”

 Ugyancsak Borovszky Samu írja, de már a Magyarország vármegyéi című munkájában, a Bihar vármegye / ipar fejezetben: “Beck Mór pótkávégyára 1885-ben keletkezett. A gyár 1000 négyszögméter területen fekszik és 4 épületből áll. Nem nagy számú munkást igényel. Összesen kb. 20-an vannak, a kiknek több mint a fele nő. Hajtó-erő 8 lóerejű gőzgép. Az évi termelési képesség 2400 méter mázsa. Magyarországon kívül Bulgáriában is piaca van.” 

Reklámjuk 1934-ben így szólt: „Beck Pótkávégyár Valea lui Mihai Gyárt pótkávét, garantált, nemesített, Érmelléken termelt cikóriából. Dobozokban és csomagokban. Alapítva 1887. Pártolja a helybeli ipart!”

A gyár rajzán és a hirdetésen kívül sajnos nem sok adat maradt ránk a családról. Az érmihályfalvai izraelita családok névsorában (Barangolás Érmihályfalván, 239. oldal) Bekh Avruhom és Jankev Bekh kávégyárosok neve szerepel.

Keresés