Példamutató a Partiumi falugazdászok tevékenysége

Példamutató a Partiumi falugazdászok tevékenysége
2022. August 30.
borito

Az Érmihályfalvi Randevú rendezvénysorozat nyitónapján került megrendezésre a Gödör rendezvényházban Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász szervezésében a Köszönet az adományozóknak című díjátadó ünnepségre. Jelen voltak, Kovács Szabolcs István a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület elnöke, Dr. Nagy Miklós a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke, Karsai Attila alpolgármester valamint Nyakó József a Nyíló Akác alapítvány elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője. Meghívást kapott mindenki aki hozzájárult a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem programhoz, továbbá ifj. Nagy Mihály a Gazsi malom képviseletében, ők biztosították a begyűjtő helyet, és az őrlését az összegyűlt búzának.

Először a Nyíló Akác néptánccsoport rövid összeállítását tekinthették meg a résztvevők, majd következtek a beszédek.

Nagy László agrármérnök megnyitójában köszönetét fejezte ki minden gazdának, hogy az elmúlt évtizedekben soha nem tapasztalt aszályos időszakban is a szívükre halgattak, és a szűkös termésükből a rászorulókat segítik. Különösen felértékelődik ez a nemes gesztus akkor ha figyelembe vesszük hogy a gazdálkodáshoz szükséges alapanyagok, vetőmagvak, műtrágyák, vegyszerek és nem utolsó sorban az üzemanyag ára is az egekbe szökött. Ilyen körülmények között is az Érmelléki gazdák 14.530 kg búzát adtak össze amely kiemelkedő mennyiség az egész Kárpát medencét tekintve.

Nyakó József kifejtette, öröm amikor ennyi gazda érzi úgy, akár felkérés nélkül is segíteni kell, most újra bizonyítani lehet az Érmelléken élő emberek, gazdálkodók, akkor is adnak ha szerényebb a termés. Karsai Attila alpolgármester minnél jobb gazdasági eredményeket kívánt a gazdálkodóknak, soha ne ismétlődjön meg ez a rendkívül aszályos év.

Kovács Szabolcs István elárulta mindig nagy örömmel jön Érmihályfalvára szívesen beszélget a helyi és környező településeken élő gazdákkal. Megtudtuk azt is, hogy a Partiumban több mint 10 százalékát gyűjtötték a Kárpát medencében összégyűjtött  búzának. Dr Nagy Miklós rámutatott, nehéz az idei év, a gazdák mégis példamutatóan viselkedtek, adni tudnak azoknak akiknek nincs, ezzel reményt is adnak a nélkülözőknek.

A beszédek után az adományozottak kaptak lehetőséget a köszönetnyílvánításra. Először a helyi Egészségügyi, Szociális Központ igazgatója Csűri József beszélt az általa vezetett intézményről és a bentlakó idősek mindennapjairól, mekkora segítséget nyújt nekik az adomány. A Dévai Szent Ferenc alapítvány által működtetett a gálospetri Szentháromság Otthon fiataljai, Crăciun Richard vezetésével verses, zenés összeállítással mutatkoztak be, ugyanazon alapítvány által működtetett érmihályfalvi Bank utcai napközis otthon vezetője, András Ildikó, megható történetet mondott el az otthon életéből, amelyből kiderült mekkora szükség van az adományokra. A Szent Antal Egyesület hátrányos helyzetű embereknek segít, meleg konyhát is üzemeltetnek, nagy segítség számukra a liszt adomány, vezetőjük Bogos Zoltán mutatta be a tevékenységüket.

A díszoklevelek átadása után állófogadás következett, akik nem tudtak jelen lenni később kapták meg a nemzeti színű szallaggal átkötött új lisztből sütött kenyeret valamint a jelképes búzás zsákocskát.

Emlékezve az Új kenyér ünnepére Nagy László agrármérnök, falugazdász közel harminc kenyeret osztott szét a környező településeken található történelmi egyházaknak. Töretlen fejlődést és bőséges éveket kívánunk a Falugazdász hálózat áldásos tevékenységére.

Balázs József Attila

Keresés