Pénz projektek befejezéséhez

Pénz projektek befejezéséhez
2015. November 10.
Hétfő délben a prefektúrán az érintett polgármesterek aláírták azokat a szerződés kiegészítéseket, amelyek értelmében amikor viszik a számlát, pénzt kapnak az állami költségvetésből.
/vlm/Image/Show/84/
A prefektúrán írták alá a szerződéseket (fotó: bihoreanul)
Claudiu Pop prefektus arra hívta fel a figyelmet: az állami költségvetésből a 2015-2018 közötti időszakban a Közigazgatási és Regionális Fejlesztési Minisztérium koordinálásában a Helyi Fejlesztést célzó Országos Programon keresztül (PNDL) 77 Bihar megyei önkormányzat részesül összesen közel 831 millió lej értékű támogatásban a különböző projektjeik befejezése céljából. A vonatkozó szerződéskiegészítéseket írták alá november 9-én a polgármesterek- köztük számos RMDSZ-es-, a pénzutalások pedig akkor fognak megtörténni, amikor effektív benyújtják majd az érintettek a számlákat az elkészült munkálatokról.
Az Erdély Online-nak nyilatkozó dr. Nagy Miklós szalárdi polgármester, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke a történtekkel kapcsolatban örömének adott hangot, amiért sikeresen lobbiztak azok az RMDSZ-es vezetők, akik ott voltak, amikor ott kellett lenniük annak érdekében, hogy ezekben a kormánypályázatokban részt tudjanak venni. Úgy fogalmazott: sokszor megkérdőjelezik, hogy az RMDSZ-nek miért kell mindig ott lennie, ahol döntéseket hoznak, vagy befolyásolják a politikát, „hát amiatt, hogy a magyar vidékek, például az Érmellék vagy a Hegyköz is kapjanak pénzt”; olyan beruházásokra, melyek nagy lehetőséget jelentenek a fejlődésre, a modernizációra, az életkörülmények javítására. Minden sikeres pályázat mögött ugyanis kemény háttérmunka van, s ebből a szempontból fontos tényezőnek számít, hogy az RMDSZ is ott van a Megyei Tanács vezetésében. Hozzátette: ezek a befektetések természetesen nem lesznek láthatóak egyik napról a másikra, hiszen 2018-ig kell átadni őket. Általában most zajlanak a közbeszerzési eljárások, az engedélyeztetési folyamatok, hogy aztán minél hamarabb (ez az esetleges óvásoktól is függ), remélhetőleg már tavasszal el kezdjenek tudni dolgozni nagyok sok magyar, illetve RMDSZ-es irányítású, többségű településen.
Ezek a projektek amúgy infrastrukturális jellegű invesztíciók, vagyis víz- és csatornahálózat bővítés, vagy építés, valamint utak leaszfaltozása. Korábban már nyertes pályázatként lettek elbírálva, de eddig nem volt forrásallokáció a kivitelezésükre.
Nyakó József érmihályfalvi polgármestertől megtudtuk: a város 27 millió lejt kap (a korábbi 6 millió mellé), amit a csatornahálózat kiépítésének folytatására fordíthat.
(forrás: erdon.ro / Ciucur Losonczi Antonius)

Keresés