“Pontos és precíz munkák”

“Pontos és precíz munkák”
2013. April 25.
Érmihályfalva egykori iparos társadalmának egyik jelentős képviselője volt Polyák Barna okleveles patkolómester, aki a maga erejéből és szorgalmával igen tekintélyes társadalmi pozíciót vívott ki magának. Kovács Rozália helytörténész emlékezik a néhai mesterre.
polyakb_wm
Polyák Barna okleveles patkolómester

                                        

Érmihályfalva iparos társadalmának egyik jelentős képviselője volt Polyák Barna okleveles patkolómester, aki a maga erejéből és szorgalmával igen tekintélyes társadalmi pozíciót vívott ki magának.

1884. január 27-én született Érmihályfalván.

A mesterséget édesapja műhelyében sajátította el. Előbb Budapesten, majd Debrecenben és Nagyváradon tökéletesítette szaktudását.

Az első világháborúban az orosz, majd az olasz frontra került, a háború vége felé mint gyógykovács teljesített szolgálatot.

A háború után hazatérve önállósította magát, mint patkolókovács.

Az 1934-es Évkönyvben ez a reklám jelent meg: ”Polyák Barnabás okleveles patkolómester lópatkoldája, jármű- és gazdasági kovácsüzeme. Alapítva 1880-ban. Valea lui Mihai. Végez mindennemű gyógypatkolásokat, valamint bármilyen ruganyos és gazdasági járművek készítését felelősség mellett vállalja. Pontos és precíz munkák!”

Hat évig volt az Ipartestület elnöke. Mint ipartestületi elnök 1926-ban felállította a temetkezési segélyintézményt, Iparosok Temetkezési Egyesülete néven, a tagok száma 400 volt.

(Forrás: Bihar megye kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve, 680.oldal)

Keresés