“Primărie Városháza” – A város háza

“Primărie Városháza” – A város háza
2013. February 20.
Kedden délután került fel a Primărie - Városháza felirat arra az épületre, amit sokan manapság is a "Néptanács" vagy a "Szfát" megnevezéssel illetnek.
/vlm/Image/Show/84/
Az új felirat a Városházán


A mai Polgármester Hivatal épülete a helytörténeti munkák szerint 1882-ben lett Főszolgabírói Hivatal. A település akkor kapott járásközponti rangot, amit 1950-ig birtokolt (amikor adminisztrációs változásokat vezettek be, kialakítva az úgynevezett “rajonokat”, és Érmihályfalva a székelyhídi rajonhoz került).
A mai lakosok, pontosabban annak is a középkorú és idősebb rétege, mint az egykori Fényes vendéglőre emlékszik rá. A vendéglátó egység megszűnése után, az 1989-et követő időszakban az akkor már városi rangban lévő településen megjelenő első bank, a Mezőgazdasági Bank fiókegységének székháza lett 1992-ben. Az évek múlásával, és a konkurencia növekedésével a bank országos szinten veszteségessé vált, helyi kirendeltségének forgalma is csökkent, majd lakatot tettek az ajtóra. Közben az akkori Polgármesteri Hivatal kapcsán megfogalmazódott, hogy nagyobb épületre, több helyiségre lenne szükség, és a becsukott bankszékház alkalmasnak mutatkozott erre. A terv megvalósult, és Torda Imre polgármestersége idején, 2003 tavaszán került sor a költözésre.
A lakosság körében a Polgármesteri Hivatalt még manapság is sokat a korábbi időket idéző “Néptanács”, vagy az ennek megfelelő román elnevezésből származó “Szfát” (Sfatul popular) megnevezéssel illetik. A főbejárat két oldalán ott találhatóak a hivatalos táblák, rajtuk a felirattal, miszerint az épület a Polgármesteri Hivatal, illetve a Helyi Tanács székhelye.
Kedden délután került fel a főbejárat főlé a Primărie – Városháza felirat.
Nyakó József polgármester – aki a felirat elkészítésének ötletét már korábban tudatta például lakossági fórumon is – kérdésünkre elmondta: mindezzel tudatosítani akarja, hogy az épület a város háza, ahol a város lakóinak ügyes-bajos dolgaira keresik a megoldást, és ezt a kor követelményeinek megfelelően igyekszenek megtenni.


(Archív fotók: Érmellék 2009 Fotóklub gyűjteménye)

Keresés