Pünkösd ünnepe és a csillagászat

Pünkösd ünnepe és a csillagászat
2013. May 15.
Pünkösd a kereszténység egyik ünnepe, természetesen ez is izraelita ünnepből gyökeredzik. A Pünkösd ugyan úgy „mozgó ünnep”, mint a Húsvét, hiszen ahhoz igazodik. 2013-ban május 19-én lesz Pünkösd. Szoboszlai Endre debreceni csillagász-ismeretterjesztő írása olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/
Sokadalom Csíksomlyón, Pünkösdkor (fotó: maszol.ro)

PÜNKÖSD ÜNNEPE ÉS A CSILLAGÁSZAT

A Pünkösd a kereszténység egyik ünnepe, természetesen ez is izraelita ünnepből gyökeredzik. A Pünkösd ugyan úgy „mozgó ünnep”;, mint a Húsvét, hiszen magához a Húsvéthoz igazodik. 2013-ban május 19-én lesz Pünkösd.

A Pünkösd ünnepét a 2. századtól tartjuk számon.

De miért is esik más és más napra minden évben a Pünkösd, és honnan ered az elnevezés? Pünkösd azért „mozog”; a naptárban, mert valójában húsvét ünnepe a „mozgó”; ünnep. A húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap.

A pünkösd szó a görög „pentakoszté”; szóból ered, mely ötvenedik napot jelent és arra utal, hogy húsvét szombatjának ünnepe után vagyunk 50 nappal. (2013-ban március 31-re esett Húsvét vasárnapja, így 2013-ban május 19-én lesz az ünnep, Pünkösd vasárnap.)

A történeti visszatekintésben elsőként a zsidó nép ünnepét kell megemlíteni, mikor is a húsvét szombatját követő ötvenedik nap a befejezett aratás meghálálásának ünnepe volt a Szentföldön. A későbbi időkben ez a nap a híres Sínai-hegyi törvényhozás ünnepévé vált, vagyis amikor Mózes megkapta Istentől – kőtáblákon – a törvényeket. Izráel népe a Pünkösd ünnepét különleges áldozatok bemutatásával és pihenéssel töltötte el. Ekkor mutatták be az új gabonából készült két kovászos kenyeret, és gyümölcsöket is ajánlottak fel Izráel Istenének, Jahvénak.

Másodikként a Pünkösd keresztény vonatkozásait kell említeni. Természetesen a zsidó nép pünkösdi ünnepéből alakult ki a kereszténység ezen ünnepe, amelyen a Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény ember, vallási felekezetétől függetlenül. Ezen ünnepet a keresztény világ a Krisztus utáni 2. századtól tartja számon. Később (mint Isten kiválasztott népének, a zsidó népnek ünnepe esetében) a keresztény világ is hozzákapcsolta Pünkösd tartalmához az újtestamentumi törvényhozásra való megemlékezést, sőt magát a keresztény egyház megalapítását is erre a neves ünnepnapra tették. A mai megemlékezők, bárhol éljenek is a nagyvilágban, bármely vallást gyakorolják is, töltsék békességben a Szentlélek eljövetelének ünnepét.

Pünkösd vasárnap időpontjai 2015-ig: 2014. június 8., 2015. május 24.

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, Debrecen

Keresés