Reformáció emlékünnepe: a Szentírással és szeretettel

Reformáció emlékünnepe: a Szentírással és szeretettel
2012. October 31.
Bocskai István olyat alkotott a XVII. század elején, amire 2012-ben is büszkék lehetünk - hangzott el szerda délután a fejedelem szobránál, a reformáció emléknapján tartott ünnepségen.
/vlm/Image/Show/84/
Bocskai István szobra, a koszorúzások után

Ahogyan az már hagyománnyá vált, október 31-én, a reformáció emléknapján a református egyházközség koszorúzási ünnepséget szervez a főtéri Bocskai István szobornál.

Ma délután 16 órakor kezdődött az ünnepség, melyen a felnőttek mellett részt vettek az Aranykapu napközi, illetve a Zelk Zoltán iskola Bernáth József épületébe járó kisdiákok is.

Elsőként Balázs Dénes lelkipásztor idézett a Zsoltárok könyvéből: “Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban (…)”

Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor beszédében egyebek mellett kifejtette, hogy a magyar vallásszabadság élharcosa előtt tisztelgünk, akinek a kard mellett a Szentírás volt a fegyvere. Az érmihályfalvi református egyházközség 470 éves, és tovább is akar élni, a ma fegyvere továbbra is a Szentírás, a kard helyett pedig a krisztusi szeretet.

A továbbiakban az óvodások és az iskolások énekeltek.

Kovács Zoltán főgondnok beszédében kitért arra, hogy a Bocskai-szobor nem véletlenül van a helyén, hiszen az Érmellék mindig figyelt a fejedelemre, akinek a vallásszabadság mellett fontos volt nemzete szabadsága is, nevéhez fűződik az első úgynevezett magyar szabadságharc is. Előrelátó politikus volt, aki összefogta a hajdúkat, a nemeseket, a parasztokat, felismerte, hogy az igazi veszélyt nem a török, hanem az osztrák jelenti, és a XVII. század elején olyat alkotott, amire 2012-ben is büszkék lehetünk.

A koszorúzás során az óvodások és a kisdiákok (óvónők és tanítónők kíséretében) járultak a szobor talapzatához az intézményeik nevében, majd

-az Erdélyi Magyar Vitézi Rend nevében Hegedüs Attila székkapitány

-a Polgármesteri Hivatal nevében Nyakó József polgármester

-a református egyházközség nevében Kovács Zoltán főgondnok és Fiók Imre gondnok

-az RMDSZ nevében Oláh Sándor alelnök és Kiss Imre tanácsos koszorúzott.

A főtéri ünnepség után, 17 órakor kezdődött a templomban a reformáció emléknapja alkalmából az ünnepi istentisztelet.

Keresés