Részt vettünk a XX. honismereti konferencián

Részt vettünk a XX. honismereti konferencián
2014. September 10.
Huszadik alkalommal rendezték meg szeptember 5. és 7. között a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) nemzetközi - Magyarország, Bácsország (Vajdaság), Erdély - konferenciáját Biharszentjánoson. Városunkból Szalai Ilona, Szilágyi Andrea és Kovács Rozália, a társaság tagjai vettek ezen részt.
/vlm/Image/Show/84/
A közgyűlés résztvevői Hegyközszentimrén, Szent Imre herceg szobránál


A konferencia témái voltak: a Domonkos és Johanita rend Biharban; Száz éve tört ki az első világháború; Nagy személyiségeink emlékezete. Számos érdekes, színes és tudományos előadás hangzott el ezekben a témakörökben.

Az ünnepélyes megnyitó és az ökumenikus áhítat után a Fényes Elek díjakat osztották ki.

A konferencián Dukrét Géza, a PBMET elnöke 12 díszoklevelet adott át azoknak, akik a két évtized alatt a legtöbb előadást tartották a konferenciákon és honismereti találkozókon, gazdagítva a helytörténeti ismereteket.

Településünkről Kovács Rozália kapott díszoklevelet.

A kétnapos tanácskozás után vasárnap honismereti kiránduláson vettünk részt: Micskén az Árpád-kori református templomot, Érábrányban a templomromot, Hegyközszentimrén a református templomot és a Szent Imre szobrot néztük meg, ahol a társaság fényképezkedett is. A szatmári kollégákkal együtt jöttünk haza, így mi még megnéztük az albisi szép református templomot és Ottományban a Komáromy kastélyt és környékét.

Élményekben gazdagodva tértünk haza, és abban a reményben, hogy jövőre Borson újra találkozunk, s számod adhatunk arról a honismereti munkáról, amit addig el tudunk végezni.

Keresés