Sass Kálmán mártír lelkipásztor emléktáblája

Sass Kálmán mártír lelkipásztor emléktáblája
2019. December 20.
A helyi emlékhelyeket felleltározó sorozatában Kovács Rozália helytörténész ezúttal Sass Kálmán mártír lelkész emléktáblájáról ír.
sass_tábla_-_avatás_w_600_wm

A református templom déli oldalán  van elhelyezve ez az emléktábla. Mérete 40 x 60 cm, anyaga gránit.

  Az Egyházközség Közgyűlésének határozata értelmében az emléktábla a templom főbejárata mellett, a külső falon  került elhelyezésre, minden állami ellenkezés dacára – emlékezett vissza  2001-ben Gede Mátyás lelkipásztor az 1993-ban készült emléktábla elhelyezésének körülményeire.

   1997. április 11-én írta a Bihari Naplóban Dérer Ferenc “Lelkészházaspár a református egyházközségben” című cikkében az eseményre emlékezve: „A múlt ápolására is gondolnak, hiszen a templom falán a volt mártír pap, Sass Kálmán emlékére márványtáblát helyeztek el.”

1993. május 30.-án került sor az emléktábla leleplezésére.  A nagyszámú érdeklődő előtt beszédet tartott Tőkés László püspök és Sarkadi Pál nyugalmazott lelkipásztor.

Az emléktáblát minden évben megkoszorúzzák az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, valamint Sass Kálmán születésének és halálának évfordulóin.

Az emléktábla felirata:

Itt szolgált 1937-1957 között

az 1958-ban mártírhalált halt

SASS KÁLMÁN

lelkipásztor

„Mert nem félelemnek lelkét

adott nekünk az Isten…”

                                   2.Tim. 1.7.

       1993. május 30.

   Sass Kálmán lelkipásztor (1905 – 1958) 20 évet szolgált településünkön, róla írta Balaskó Vilmos: Élet a föld alatt című könyvében: „Első a harmincegy között. »Vezér« az érmellékiek seregében, (…) mindegyik vétkét ő reá veték, hogy ő legyen az egyetlen véres áldozat.” (164.oldal).

Emlékezzünk rá tisztelettel és szeretettel!

                    Kovács Rozália

Keresés