Sertéspestis Érmihályfalva egyik tanyáján!

Sertéspestis Érmihályfalva egyik tanyáján!
2020. July 31.
Az sertéspestis terjedését senki más, csak mi magunk tudjuk megfékezni.
/vlm/Image/Show/84/

Bár az előző időszakban többek között tájékoztató jellegű találkozások során (itt) is figyelmeztetve voltak a sertéstartók, úgy tűnik nem egyformán értjük meg az előírások fontosságát és azok betartását. Szerencsére mindeddig városunkat elkerülte a sertéspestis és már azt hihettük, hogy mi egy valóban fegyelmezett, felelősségteljes közösség vagyunk. Mint minden esetben az önfejűség, a szabályok be nem tartása, büntetést von maga után, vagy akár áldozatokat is szed.

A Bihar Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hivatalos értesítése szerint, a több száz sértést nevelő gazdaságban beigazolódott a sertéspestis okozta megbetegedés gyanúja. A Bihar Megyei Járványvédelmi Bizottság utasítása értelmében, a gócpont felszámolása érdekében a sertésállomány megsemmisítését írta elő és korlátozásokat vezetett be településszinten. A szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megállítsák a terjedést. A korlátozások ideje alatt tilos sertéseket szállítani bármilyen formában és célból, a városban. Tilos továbbá a településről ki, illetve be szállítani azokat. Fontos tudni, hogy az emberre nem veszélyes az afrikai sertéspestis, csupán az állatokra. Bármilyen megbetegedést vagy rendellenességet észlelnek a sertés állományban, azonnal vegyék fel a kapcsolatot dr. Rizó Béla (0744517169) körzeti állatorvos és ifj. dr. Lunczer János (0745386320) helyi állatorvosokkal.

Felhívjuk minden sértésgazda figyelmét a következő minimális járványvédelmi követelményekre:

– Csak az állatok tulajdonosa, vagy gondozója járhat be rendszeresen az állatok tartására szolgáló gazdasági udvarba.

– Az állatok gondozásakor arra a célra elkülönített munkaruhát, és lábbelit kell használni.

– A gazdasági udvarba (vagy a sertések közelébe) csak kéz és lábfertőtlenítő használatát követően lehet szabadon belépni és kilépni.

– Idegenek (szomszéd, vadász, stb.) csak nagyon indokolt esetben (pl. házi vágás) és az állattartó által biztosított külön munkaruhában, lábbeliben vagy egyszer használatos védőköpeny és védőlábbeli felvétele után mehetnek a sertések közelébe.

– Járműforgalom: bármilyen jármű csak kerék‐ és járműfertőtlenítés után mehet be a sertéstartó gazdasági udvarrészbe.

– Állandóan, vagy időszakosan karámban tartott állatok esetén a házi sertéseket kétsoros kerítéssel kell elválasztani a vadonélő állatoktól. A kerítések közötti távolság legalább 0,5 méter kell legyen és úgy kell kialakítani, hogy a két sor közötti terület rendszeres karbantartása, gyomtalanítása elvégezhető legyen. A kerítés magassága legalább 1 méterrel meg kell haladja a benn tartott állatok marmagasságát.

– Zárt tartás esetén folyamatosan biztosítani kell az ingatlan körülkerítettségének épségét, amely alkalmas ember, kóbor állat vagy vadon élő állat behatolásának megakadályozására. Ha a karám fala az ingatlant határoló kerítés is egyben, annak teljesen zártnak, erősnek, résmentesnek kell lennie.

– Minden más esetben külön kerítés szükséges, megfelelő távolságra (minimum 0,5 méter) a karámtól. A közrezárt területet, valamint a kerítés külső oldalán lévő területet is rendszeresen karban kell tartani. A terület gyomtalanítása, fa‐ és bozótmentesen tartása segíti a vadon élő állatok távoltartását a teleptől.

– Tilos állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladék (moslék) etetése!

– Fertőzött területen belül tilos a zöldtakarmány etetése!

– Az állattartó köteles gondoskodni az állattartó épületekben a rendszeres rovar‐ és rágcsálóirtásról.

Hangsúlyosan kérünk minden állattartót, tartsák be az előírásokat annak érdekében, hogy ne kerüljön be a településre a vírus okozta fertőző betegség. Az előírások mellőzése súlyos következményekkel járhatnak. Biztos vagyok benne, hogy ezek után vagyunk annyira fegyelmezettek, hogy mindezt elkerüljük.

Nyakó József – polgármester

Keresés