Strand most sem volt, a veszély szűnik meg

Strand most sem volt, a veszély szűnik meg
2016. September 1.
Ha valamikor is lesz strand Érmihályfalván, az nem az egykori helyén lesz, mondta kérdésünkre Nyakó József polgármester. A használhatatlan nagymedencét a napokban betömték.
/vlm/Image/Show/84/
Az üresen tátongott medencét betömték, füvesítik

“Megfosztották Érmihályfalvát attól a lehetőségtől, hogy valamikor is újra strandja legyen.”
Így kommentálják közösségi oldalon némelyek azt, hogy az elmúlt napokban a város már évtizedek óta eredeti funkcióját be nem töltő strandján betömték a nagymedencét. A miértről Nyakó József polgármestert kérdeztük, aki elmondta: húsz éve nem volt víz (az esővizet nem számolva) az egykor strand nagymedencéjében, amely már akkor sem volt alkalmas a célra, hiszen elszivárgott belőle a víz. A korszerűsítése horribilis összegbe kerülne, arról nem beszélve, hogy az csak a hideg vizes medence volt. A termálvíz is “eltűnt” a strandról, pontosabban a föld mélyén ott van, de mivel egykor elfojtották, már régen nem tör a felszínre önerejéből. Újraindítására számos, sikertelen próbálkozás történt a jelenlegi, de az előző városvezetés(ek) részéről is, új kút fúrásához pedig ma már nincs annyi hely, hogy egy fúrótorony beálljon. Nem új ez a történet, ám vannak, akik egyszerűen nem tudják, vagy nem akarják megérten, fogalmazott Nyakó József.
A strandként emlegetett terület és épület egyre inkább átveszi a Gödör rendezvényház és udvara megnevezést, a rendezvények idején pedig az említett nagymedence balesetveszélyt jelentett. (Volt, mikor hálóval borították, a nemrég zajlott idei Részek Viadalakor szalmabálákkal kerítették körbe.) Ezért határoztak úgy, a medencét betömik, mondta a polgármester, hozzátéve: semmi visszafordíthatatlan nem történt, a 615 négyzetméternyi felületet befüvesítik. Emellett a kismedencéhez (melyben a termálvíz volt egykor) nem nyúltak, esetleg távlati felhasználásra adva lehetőséget . Nyakó József kifejtette: ha valamikor is lesz strandja a városnak, az már nem ezen a helyen lesz, a fent említettek mellett azért sem, mert az évtizedekkel ezelőttihez képest kisebb is lett a terület, hiszen abból korábbi tulajdonosoknak kellett visszaadni kerteket. Kérdésünkre, hogy gondolkodnak-e akkor másik strand létesítésében, a polgármester elmondta: csak a termálvízhez jutás minimálisan 3 millió euróba kerülne, amihez a város 50%-os önrészt kellene bevállaljon és még ezután következne az infrastruktúra, a további felszerelések és berendezések beszerzése, ezt nem bírja el a költségvetés.
Van egy másik lehetőség is termálvíz keresésére, amire lehet támogatást szerezni, ám az a víz 5 évig csak középületekben vagy szociális tevékenységre használható, esetleg egy úgynevezett tanmedence létesítésére. Ez egy EU-s projekt, melyre természetesen elindították a pályázatot, ami előtanulmány stádiumában van, a két furat (egyiken feljön a víz, a másikon visszasajtolják azt a földbe) egyike a Tótfalun, a másik a Bank utca végén lenne (meghatározott távolságot kell betartani).
Nyakó József még hozzátette: természetes, hogy mint elöljárónak fel kell vállalnia döntéseket, ezzel velejár, hogy az ellenzék kritizál, akkor is, ha egyébként nincs valós alternatívája. “Fel tudjuk mérni a döntéseink súlyát, ugyanakkor ne gondolja senki, hogy nekem, mint polgármesternek, nem kellemetlen az, hogy a lakosok más helyekre járnak strandolni”, fogalmazott a polgármester.
(erdon.ro)

Keresés