Szabályzat a díszpolgári címről

Szabályzat a díszpolgári címről
2017. May 3.
Pénteken tartotta áprilisi ülését Érmihályfalva képviselő-testülete. Elfogadták a díszpolgári cím odaítélési szabályzatát.

A díszpolgárság témájának felvezetéseként Nyakó József polgármester elmondta: sok helyen gyakorlat, hogy ilyen címmel jutalmazzák azokat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a közösségükért, nem kivétel Érmihályfalva sem. A városnak több díszpolgára is van, most megpróbálták mintegy körülírni, milyen kritériumoknak is kell megfelelni a jelöltnek, tekintettel arra, hogy vannak újabb javaslatok odaítélésre, sőt, visszavonásra is. A polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy legyenek ilyen személyek egy város életében, ám olyanokról lehet szó, akik nem munkakörükből adódó, hanem azon felüli munkájukkal érdemlik ki azt. Kérdésünkre Nyakó József hozzátette: a témát szabályozó törvény alapján Todor Maria jegyzőnő és ő készítették el a tervezetet, mely remélhetőleg világosan és tárgyilagosan ad útmutatást. Javaslatot a mindenkori polgármester, alpolgármester illetve a képviselő testület tagjai tehetnek, de magánszemélyek is, akik a maguk javaslatához a szavazati joggal bíró lakosok 5%-nak támogatását (aláírását) kell bírják.

A tervezettel kapcsolatban nem hangzottak el kérdések, arra az RMDSZ-, a PNL- és a PSD-tanácsosok igennel szavaztak, az EMNP-sek tartózkodtak (ami nemet jelent). A tanácsülésen jelen volt Porsztner Adalbert ny.mérnök is, aki magánemberként tett javaslatot és a tanácsosoknak érveit is kifejtette: szerinte miért kellene díszpolgári címet adományozni a volt Állami Gazdaság (Gostat) néhai igazgatójának, Szabó Imrének. A téma nem volt napirenden, tehát nem is vitatták meg és nem is szavaztak róla. Ugyancsak kérdésünkre Nyakó József, aki a helyi RMDSZ elnöke is, kifejtette: a szervezet választmánya már tárgyalta és a többség nem pártolta a kezdeményezést, ez pedig jelzésértékűnek tekinthető.

(Bihari Napló)

Keresés