Szalonikiben járt a középiskola küldöttsége

Szalonikiben járt a középiskola küldöttsége
2016. April 30.
Öt napot töltött Görögországban a Mezőgazdasági Főgimnázium küldöttsége, erre az Erasmus + program keretében nyílt lehetőségük. Sok program, élmény várta a diákokat, tanárokat egyaránt.
/vlm/Image/Show/84/
Csoportkép Edessa vízesésénél

November elején tartották meg a helyi szintű nyitókonferenciáját annak az Erasmus + programnak, melyben a Mezőgazdasági Főgimnázium horvát, görög, lengyel és francia iskolákkal működik együtt. Hiszünk egy jobb Európában a címe a programnak, és nemrégiben már a görögországi Szalonikiben járt a főgimnázium küldöttsége: dr.Dersidan Stefania aligazgatónő, Nagy Melinda és Bogdan Andrei tanárok, illetve

Tonț Onismim, Iacob Cristian, Zih Blanka és Seres Attala diákok, ahol ott voltak a lengyel és tahiti (Francia Polinézia) küldöttségek is. Az öt napos látogatáson sok program, élmény várta a diákokat, tanárokat egyaránt.

Az első nap az ismerkedésé volt, és akkor történt meg az iskolák bemutatása is. A tanárok egy közös gyűlésen, a diákok pedig két csoportra osztva angol nyelvórán vettek részt.

A második napon a diákok megnézhették, hogyan készül el egy radiátor újrahasznosított rézből, hogyan lehet megszűrni a vizet mindenki által hozzáférhető eszközök segítségével, és a lejárt szavatosságú élelmiszerekből miként lesz talajjavító műtrágya. Még ugyanaznap ellátogattak a városházára is, ahol fogadta őket a polgármester.

A harmadig napon, már reggel, Pella városába indultak, az ottani múzeumot megnézni. Edessa városa következett a látványos vízeséssel, majd Verginában a görög királyok síremlékeinél tettek látogatást.

A negyedik nap a szakmai tevékenységek ideje volt: a diákokat több csoportba osztották, majd közös videoklipeket készítettek, megfogalmazták az Egyetemes Víz Nyilatkozatot, összehasonlították az országokon belüli vízminőségeket, árakat, fogyasztásokat, illetve egy útmutatót is megszerkesztettek a hulladékgazdálkodásra vonatkozóan.

Az utolsó napon befejezték az előző napról félbemaradt munkákat, tettek egy körutat Szaloniki körül, este búcsúbulit tartottak, másnap pedig hazaindultak.

Összegzésként elmondható, a görögországi látogatást sikeresnek nevezheti az iskola küldöttsége, hiszen megfeleltek a pályázat követelményeinek, teljesítették a feladatokat, bebizonyítva, hogy a többi ország tanintézményeinek egyenrangú partnerei.

Zih Blanka XI. C.

Keresés