Szilveszter a főtéren – BUÉK 2015

Szilveszter a főtéren – BUÉK 2015
2015. January 1.
A hideg ellenére százak búcsúztatták az óévet a Széchenyi téren.
/vlm/Image/Show/84/

A közös óévbúcsúztatásra az előkészületek már kedden megkezdődtek: a Széchenyi térre kikerültek a tábortűznek való máglyák, egy asztal pedig lefoglalta a parkoló autók között a forralt bor készítéséhez szükséges üstök helyét, de a karácsonyfa mögött az EU-tagországok zászlait is lengette már a hideg szél.
Szerda – ahogyan egy héttel korábban is – kivételes piaci nappá változott, igaz, a vásárban kisebb volt a nyüzsgés, mint egyébként.
Az első petárdázásokat a sötétedés hozta meg, az idő előrehaladtával egyre sűrűbbek voltak a durranások. Ahogyan lenni szokott, 22 órakor szólalt meg a zene a téren, és a gyülekezők egy része a már lángoló máglyák mellett melegedett a -10 Celsius fok körüli hidegben – akinek ez nem volt elég, az a forralt borban is bízhatott.
Az éjfél előtti negyedórában gyarapodott meg látványosan a közös évbúcsúztatásra érkezők száma, csoportosan érkeztek a zárt helyeken szervezett bulikról, a létszám százakra rúgott.
A visszaszámlálás 10-ről indult, majd a 2015-öt köszöntő üdvrivalgás közepette megkezdődött a tűzijáték: mintegy 6-7 percig kúsztak az ég felé a színes rakéták. A látványosság után még boldog új évet kívántak egymásnak az ismerősök, barátok (talán az ismeretlenek is), majd kezdett kiürülni a tér. A “magyar” éjfélkor már csupán ha ötvenen hallgatták a téren a harangzúgást, a már kihunyóban lévő tábortüzek körül, és a zene is hamarosan elhallgatott.
Talán még jól ki sem világosodott, amikor a téren már be is fejeződött a takarítás: akik ekkor mentek haza a bulikból, azok azt tapasztalhatták, hogy már csak a tábortüzek és az eltört pezsgősüvegek után az aszfalton maradt foltok árulkodtak arról, hogy ott pár órával korábban óévbúcsúztatás volt.

Keresés