Szociális jegyek, második forduló

Szociális jegyek, második forduló
2015. September 30.
A korábbiakhoz képest viszonylag csendben vitatták meg újra az érmihályfalvi tanácsosok a rászorulóknak adni tervezett szociális jegyek határozati javaslatát.
/vlm/Image/Show/84/
A frakciók megismételték a tavalyi szavazási eredményt
Az érmihályfalvi képviselő-testület EMNP-frakciója tavaly tavasszal nyújtotta be először javaslatát, miszerint 100 lejes (élelmiszerre, gyógyszerre váltható) úgynevezett szociális jegyet adjon a helyhatóság rászorulóknak. Akkor igen hangos, a médiába is kikerült adok-kapok övezte a végül az RMDSZ-többségű tanács által leszavazott előterjesztést. A szeptemberi, szerdán délelőtt tartott ülésen újra napirendre került a téma, az azt ismertető Szilágyi Ferenc EMNP-tanácsos úgy vélte (utalva a korábban megvitatott költségvetés-módosításra), hogy arra könnyen lehetne forrást találni. Kérdésekre felelve kifejtette: nem évente rendszeres intézkedésről lenne szó, hanem amikor arra mód van, a rászorulók kiválasztása a fűtési támogatás rendszerét venné alapul, és összesen 507 igénylő jelentkezett felhívásukra.
Érvek, ellenérvek
Boros József RMDSZ-es tanácsos a lista összeállításának módját tudakolta, illetve szerinte ha az akció sikeres lesz, azt a Néppárt magának könyveli el, ha sikertelen, az a városházára száll vissza. Szilágyi Ferenc reagált: visszavonják a javaslatot, ha az RMDSZ-frakció benyújtja azt, ezzel átengedve a lehetséges sikert. Csengeri Csongor, ifj. Bánházi Miklós és Gazsi Zsolt RMDSZ-es tanácsosok is a kivitelezési mód felől érdeklődtek, tekintve, hogy az igénylők mindegyikéről például szociális felmérést kell készíteni, erre Czeglédi Júlia EMNP-s tanácsos azt válaszolta, hogy az már nem a javaslattevők dolga. A költségvetési bizottság elnöke, az RMDSZ-es Chis Gheorghe leszögezte: ha előre tudnak a tervezett kiadásról, az nem jelent kiemelkedő gondot a költségvetésben, a nehézséget ő is abban látta, hogy a megvalósítás ellehetetleníti a városháza szociális részlegét.
A szavazásnál a 4 EMNP-s tanácsos igennel, 12 RMDSZ-es tanácsos (egy hiányzott az ülésről) nemmel szavazott, ezzel mintegy beteljesítve azt, ami előre borítékolható volt.
(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés