Szőlő metszési bemutató volt a Deréki kertben

Szőlő metszési bemutató volt a Deréki kertben
2024. February 12.
metszes

Február 10-én, szombaton, az érmihályfalvi Hegedűs Attila szőlész-borász Deréki szőlőjébe invitálta a szőlészet, és azon belül is a metszés mesterfogásaira kíváncsi érdeklődőket Nagy László agrármérnök, a Partiumi Falugazdász hálózat Érmelléki falugazdásza. Most is, mint a 2022-ben tartott bemutatón, a szőlőskert tulajdonosa, Hegedűs Attila és Nagy László szervező fogadta az érkezőket akik közül a legtávolabbi, Köröstárkányból érkezett. A köszöntők után a mintegy két tucatnyi érdeklődő, rövid séta után megérkezett a metszési bemutató helyszínére.

 A résztvevők betekintést nyertek többek között a Guyot, rövidcsapos, és ernyő metszési technikákba. A szépen rendben tartott szőlősorok között, az érdeklődők gyűrűjében válaszolt Attila a feltett kérdésekre, véleménye szerint rossz kérdés nincs, csak fel nem tett kérdés. Jöttek is a kérdések, amelyekre kivétel nélkül válaszolt, bizonyítva a gazda felkészültségét amelyeket autodidakta módon sajátított el. A metszéssel kapcsolatos kérdéseken kívül, volt aki a telepítéssel, a pince és a bor higiéniájáról, vagy a tárolással kapcsolatosan érdeklődött. ,,Nincs bennem szakmai féltékenység, mindent amit tudok jó szívvel adom tovább bárkinek, hogy minél többen foglalkozzanak szőlészettel, és minőségi borászattal, ezzel a fárasztó de szép tevékenységgel. Jó lenne ha az érmelléki szőlészet-borászat visszaszerezné az egykor betöltött szerepét és rangját”, mondta.

A bemutató végén a jelenlévők kóstolhattak is a Hegedűs pincészet boraiból amelyből két palackal sorsolásra is került, a szervező Nagy László agrármérnök, pedig értékes szakkönyvet, metszőollókat továbbá falugazdász falinaptárakat sorsolt ki. A szakmai találkozó fontos hozadéka az is, hogy a beszélgetés közben felmerült egy, a gyümölcsfák metszését bemutató hasonló szakmai találkozó. Nagy László agrármérnök falugazdász tudatta a megjelentekkel, hogy március elején egy borkóstolással egybekötött zenés-táncos estet szerveznek a Hegedűs pincészet közreműködésevel, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak, előzetes bejelentkezés alapján.

Balázs József Attila