Szombati programok a földön és a levegőben

Szombati programok a földön és a levegőben
2016. May 22.
"Ki gépen száll föléje, annak térkép e táj...", idézhetnénk Radnóti Miklóst, annak kapcsán, hogy a XXIV. Nyíló Akác Napok egyik kiegészítő programjaként szombaton reggeltől lehetett sétarepülni a város felett és ezzel a lehetőséggel sokan is életek, hiszen a gép egész nap ott duruzsolt a város légterében.
/vlm/Image/Show/84/
A színpadon Dér Heni

Már akkor is cirkált a repülő (katt ide – fotók Bíró Károly), amikor szombat reggel bemutatóra gyülekeztek az íjászok a strand udvarán: a helyiek, vagyis a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Egyesület Kartal Nemzetsége, illetve vendégként a nagykárolyi Corvus Regia csoport tagjai várták az érdeklődőket. (Igaz, kevesen voltak – mármint az íjászok -, mivel párhuzamosan zajlott Székelyhídon a hagyományőrző íjászok országos bajnokságának fordulója.)

Ezzel egy időben a sportcsarnokban gyerekeknek volt kézilabda verseny, a Futrinka játszóházban (ahol székhelyet kapott nemrégiben az Unirea klub kötelékébe került sakkcsapat) pedig sakkverseny volt, az eredményekről a többi sportversenyt is összefoglalva számolunk majd be.

Délután a könyvtárban könyvbemutató zajlott (erről külön beszámoltunk), majd dr.Szilágyi Ferenc és Jancsik Péter a Partium térképét mutatta be.

A délutáni / esti program a színpadon még az azt megelőző gyerekprogramokhoz kapcsolódott: a Csiribiri együttes tartott koncertet, melynek során olyan, a legfiatalabbakhoz szóló slágerek hangzottak el, melyeket többnyire mindenki ismer, s melyekre az előadók és a gyerekek egy része akár a színpadon is együtt táncolt.

Az “Ide lábam, ne oda” címet viselő néptánctalálkozó egyike az elmaradhatatlan programoknak – idén sem maradt el. Színpadra lépett az Apró és Fürge Lábak csoport (sóvidéki, mezőségi táncokkal), Diószegi Csongor és Máté Vivien mezőségit járt, Gacsádi Alex szegényest, Berei Gergő szatmári verbunkot, majd pontozót mutatott be. A vendégek közül az érsemjéni Ezüstperje fiatalabb csapata alföldi és szatmári, míg a nagyobb csapat mezőségivel lépett színpadra, a balmazújvárosi Himes néptánccsoport hortobágyi pásztortáncot, kalotaszegit, mezőségit és felcsíkit táncolt. A Nyíló Akác néptánccsoport, mint házigazda, felcsíkit és alföldit táncolt.

Már ekkor működött az az úgynevezett led-fal (képünkön), mely több kamera segítségével mutatta meg a színpad történéseit, így akár a nagy tömegben hátrébb állók is láthatták a részleteket, illetve a kamerák gyakran a közönségre irányultak, hogy a monitoron feltűnők gyakran hangos tetszésnyilvánítással, integetéssel vegyék észre magukat.

A koncertek sorában Dér Heni lépett fel elsőnek. A Vajdaságból származó énekesnő a TV 2 első, 2003-as Megasztárjában tűnt fel. Ott a kilencedik helyig jutott, ám karrierje a Sugarloaf együttes énekeseként felívelt és a bandát elhagyva sem tört meg, hiszen például manapság ugyanannál a csatornánál szerepel egy szórakoztató revü-szerű műsorban. A mihályfalvi színpadon is megismerhettük könnyed, közvetlen stílusát, hiszen miközben két háttértáncossal maga mögött előadta slágereit, kokettált a közönséggel, sőt, viccesen még arra is kísérletet tett, hogy esetleg “lecserélje” az említett tévés műsorbeli partnerét egy helyi jelentkezővel.

Párhuzamosan a fenti koncerttel a kultúrházban a Móka színjátszó csoport tagjai újabb premierjükre várták a közönséget, Ron Aldridge: Csak kétszer vagy fiatal című vígjátékával készültek. Előzőleg az előadók azért izgultak, hogy a koncert miatt lesz-e közönségük – hát, kár volt, hiszen a nézőtér megtelt, a publikum hallhatóan jól szórakozott és nem lesz ez másként vélhetően akkor sem, amikor szokásukhoz híven rövidesen megismétlik az előadást.

Dér Henit a Balkan Fanatik együttes követte a főtéri színpadon. Előzőleg, koncertjük hírére sokan fanyalogtak, ám a komoly zenei múlttal rendelkező tagokból 2002-ben alakult, a balkáni népzenét a pop, a rock, a rap és az elektronikus zene elemeivel ötvöző csapat bebizonyította, hogy nem véletlenül népszerű: olyan bulit csapott, melyet még a részleges áramkimaradás sem tudott megzavarni és sokan táncra is perdültek, de például a horgosi csárdával kapcsolatban pedig olyan rockzenét kanyarítottak, hogy arra a legigényesebb rockerek is csak csettinthettek.

Ez volt a nap utolsó programja – de csak a központban, hiszen a százholdi focipályán Kiss Csaba és csapata vezérletével újra kezdődött a diszkó, mely – mint előző éjszaka kiderült – nagyszerű helyen van új környezetében.

A Dér Henivel készült emlékfotókért katt ide – fotók: Szabó Szilveszter.

Keresés