Szombattól szigorúbban büntetnek

Szombattól szigorúbban büntetnek
2019. October 11.
Életbe lép szombaton az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében súlyos büntetésekre számíthat az, aki autóvezetés közben használja mobiltelefonját, vagy navigációs rendszerét.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Nemcsak mobiltelefont tilos használni, pontosabban kézbe venni ezután vezetés közben, hanem egyéb multimédiás eszközt is. A rendelet szerint október 12-től 6 – 8 büntetőpont értékű bírságra, azaz 870 – 1160 lej közötti szankcióra és négy büntetőpont levonására számíthat az a járművezető, aki a kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére alkalmas készülékre teszi, miközben járműve mozgásban van. A tilalmat és a bírságot most azokra a járművezetőkre is kiterjesztették, például kerékpárosokra és rollerezőkre, akik jogosítvány nélkül közlekedhetnek az utakon. Amennyiben az okostelefon vagy más multimédiás készülék használata más kihágással párosul, az elkövetőnek harminc napra felfüggesztik a jogosítványát, emellett természetesen bírságot is kell fizetnie, 4 – 5 büntetőpont értékűt, ami 580 – 725 lej közötti pénzösszeget jelent.

A kihágás lehet akár a sebességhatár túllépése, a helyzetjelző használatának elmulasztása európai utakon és autópályán, a követési távolság be nem tartása (ha ennek eredményeként történt baleset), a szabálytalan sávváltás, tolatás, megfordulás, az elsőbbségadás elmulasztása stb.

A Román Rendőrség Facebook-bejegyzésében is elmagyarázta, hogyan lehet szabályosan használni a navigációs eszközöket, ugyanis sokan félreértették a rendeletet, úgy értelmezve azt, hogy a navigációs eszközök használata is tilos lesz holnaptól a gépkocsikban – ezek használata azonban nem tiltott, csupán a megérintésük.

Például, ha egy mobiltelefon-tartóban van elhelyezve az okostelefon vagy egyéb navigációs eszköz, a gépkocsivezető vezetés közben nem nyúlhat hozzá, azonban a mellette ülő utas igen. Abban az esetben pedig, ha a sofőr egyedül ül az autóban, indulás előtt kell megadni az úti célt, amennyiben pedig változtatás szükséges, meg lehet állni, és módosítani azt.

Romániában átlagosan naponta öten halnak meg autóbalesetekben. A közlekedés biztonságát veszélyeztető tényezők között a mobiltelefon és a multimédiás eszközök használata a leggyakoribb, ezért döntött úgy a belügyminisztérium, hogy szigorításra van szükség ez ügyben.

(Bihari Napló)