Szórakoztató fizika: égnek állt a hajunk…

Szórakoztató fizika: égnek állt a hajunk…
2013. April 3.
A Zelk Zoltán Gimnázium diákjai a kultúrházban rendhagyó fizikaórán vehettek részt szerda délben, az "Iskola másképp" program keretében. A szó szoros értelmében volt, akinek égnek állt a haja...
/vlm/Image/Show/84/
Kata haja égnek állt az elektromosság hatására

A Zelk Zoltán Gimnázium diákjai a kultúrházban rendhagyó fizikaórán vehettek részt az “Iskola másképp” program keretében szerda délben, mely erősen emlékeztetett az idősebbek emlékeiben élő Öveges József professzor tévés ismeretterjesztő műsoraira.
Mint megtudtuk, az előadó Tóth Pál szentendrei matematika-fizikatanár magyarországi energiaszolgáltató cégek (ELMŰ, ÉMÁSZ) támogatásával járja immár hat éve az országot úgynevezett “országjáró fizikaóráival”, közben eddig legalább ezer bemutatót tartott. A program neve: Fizibusz.
A határon túlra is eljut időnként, volt már a Felvidéken, a Vajdaságban, Horvátországban – és így jutott el Érmihályfalvára is. Az igényre nem panaszkodhat, hiszen háromszoros túljelentkezést tart nyilván, és kapacitása 170 – 180 bemutató / év.
Az érdeklődésen nem is lehet csodálkozni, hiszen szerdai előadása is nagyon élvezetes volt, akár felnőtt szemmel is, és a kísérleteket közvetlen, humoros szöveggel kötötte össze, illetve magyarázta.
Kiderült egyebek mellett, hogy miért marad a magasban a repülőgép, miért nem üt agyon bennünket saját pulóverünk, mikor levétel közben több tízezer volt feszültséget generál, miért áll talpra a főtt tojás pörgetés közben, hogyan lehet “lerobbantani” a főtt tojás héját, hogyan lehet szívószálból harsonát fabrikálni, és még sorolhatnánk.
Az önként jelentkezett Matyi héliumos lufival kötött barátságot, ami után olyan hangon szólalt meg, hogy a mintegy 70-80 fős közönség nem is bírta nevetés nélkül, de jól szórakoztak Katán is, akinek a barátságos elektromosság hatására a szó szoros értelmében égnek – és a szélrózsa minden irányába – állt hosszú, szőke haja.
Javaslom, hogy az igazi fizikaórán is legalább úgy figyeljetek, ahogyan most tettétek, zárta előadását Tóth Pál.

Keresés