Szóváltás a lakossági fórumon

Szóváltás a lakossági fórumon
2016. September 8.
A korábbi és jelenlegi polgármester közötti szóváltás volt a legizgalmasabb pontja annak az érmihályfalvi lakossági fórumnak, melyen újra viszonylag kevesen vettek részt.
/vlm/Image/Show/84/

Mintegy ötvenen vettek részt szerda este az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban tartott lakossági fórumon. “Akik közösségi oldalon osztják az észt a város dolgairól, azok bizonyára most is a számítógép előtt ülnek és nem érnek rá”, hangzott el. A megjelenteket – kik között nem számítva a választott vezetőket és tisztviselőket nagyjából 30 fő volt a “lakosság” – Nyakó József polgármester köszöntötte, megjegyezve, hogy a választások óta ez az első ilyen fórum és “aki nyitott szemmel jár a városban, az láthatja az eredményeket”.
Bár a csatornázás állása volt a fő téma, a szemétgazdálkodás ügyét “előre vették”, mivel jelen voltak a háztartási hulladékot szállító AVE cég képviseletében Béres Attila (képünkön) és a szelektív szemetet gyűjtő ASA cégtől Morna Claudia területi képviselők. Már irtunk róla, nem ismételjük a részleteket: a helyi szeméttelepet bezárták (és nem csak 15%-ban, ahogyan a Megyei Tanács alelnöke, Ioan Mang a minap nyilatkozta), az átfogó megyei szemétgazdálkodás beindulásáig pedig egy úgynevezett átmeneti állapot van, így a “ki?, mikortól? mennyiért?” kérdésekre nem, csak a pillatannyi állapotra vonatkozóakra lehetett választ kapni.
Már a fenti téma is felemésztett több mint egy órát, amikor a strand ügyére terelődött a szó. Erről is beszámoltunk: a napokban a nagymedencét betömték, a polgármester szerint semmi visszafordíthatatlant nem téve, ám elhárítva a balesetveszélyt. Voltak, akik ezt telekspekulációként akarták bevinni a köztudatba, mások úgy siratták el a vizet 20 éve nem látott medencét, mintha a homokot szállító teherautók kergették volna ki belőle a fürdőzőket. A fórumon megjelent Kovács Zoltán korábbi polgármester is, aki a témához kapcsolatban kifejtette: elöljárósága idején kamerákkal megvizsgálták a termálvíz kútját, szerinte a strandot, de legalábbis a kismedencét viszonylag kis befektetéssel “lazán lehetne működtetni”.
A hallgatóság soraiból érkezett a kérdés: akkor miért nem tétette rendbe, míg városvezető volt? A válasz: annak idején a Kiss Sándor vezette megyei RMDSZ nem támogatta Érmihályfalvát, sem ebben, sem más ügyekben, ezért nem tudták megvalósítani például a csatornázást sem. Kovács Zoltán az ivóvíz minőségét is kifogásolta, szerinte a Közegészségügyi Igazgatóság vizsgálata nem mutatja ki valósághűen, hogy a vízben a megengedettnél legalább háromszor több arzén van, vagyis így mérgezik a lakosokat.
Nyakó József replikájában úgy fogalmazott: elődjének inkább hallgatnia kellene a közügyeket illetően, mert működése “nagy blamázs” volt a városra nézve, a városházán pedig “még mindig teszik helyükre a dolgokat”. Néhány percig szó szót követett, majd a korábbi polgármester elhagyta a helyiséget, de még becsületsértési pert helyezett kilátásba utódjának. A továbbiakban az útjavításokról, a csatornázásról volt leginkább szó. Ezek részleteiről is beszámoltunk már, például arról is, hogy a kanalizálással rendelkező utcákban a háztartások csatlakozzanak a rendszerre, ezt úgy ösztönzik, hogy olcsón adnak hozzá csövet, ám a munkálatokhoz a vízmű szakembereinek tanácsát, jóváhagyását kell kérni. “Aki szétnéz a városban, az láthatja: városgazdálkodási munkák nem csak a választások előtt zajlottak, de ugyanúgy utána is”, mondta a fórum végén Karsai Attila alpolgármester, kiemelve: a városnak egy kivitelező felé sincs adóssága.
(erdon.ro)

Keresés