Szüret idejének leselkedő “gyilkosa”: a mustgáz

Szüret idejének leselkedő “gyilkosa”: a mustgáz
2012. October 5.
Sajnos nincs olyan esztendő, amikor ne szedne áldozatot szüret idején a mustgáz (széndioxid). A napokban Kiskerekiben vesztette életét egy gazda. Hegedüs Attila véleményét kértük ki a témával kapcsolatban.
/vlm/Image/Show/84/
A kotyogós módszer: csökkenti a gázfelhalmozódást

Nemrégiben Kiskerekiben vesztette életét egy gazda, aki a must forrásakor keletkező széndioxidnak esett áldozatául.
Bár könyvtárnyi irodalma van a borászkodás fortélyainak, és a tudnivalók apáról fiúra szállnak, minden évben történik hasonló sajnálatos eset, aminek az alattomos (színtelen és szagtalan) gáz az okozója.
A témában kikértük egy gyakorló gazda véleményét. Hegedüs Attilát a borversenyekről az egész megyében ismerik. Ezekben a napokban, hetekben “természetesen” ő is a szürettel, a bor készítésével van elfoglalva.
Beszélgetésünk során óhatatlanul szóba kerülnek a gazdálkodás körüli gondok: hogyan lehet megőrizni a termést, milyen nehézségeket okoz az új szőlőtövek telepítése, stb.
A must forrása okozta veszéllyel kapcsolatban kifejtette: nagyon fontos, hogy a pincéknek jó szellőzése legyen, az ajtókon, bejáratokon beáramló hideg levegő felmelegedve a magasba emelkedik, és a kürtőn, szellőzőnyílásokon távozik.
A gazda két módon erjeszti a bort: oxidatív és reduktív módszerrel.
Az elsőt – melynek nevében is benne van, hogy érintkezik a levegővel – a vörös borok készítésénél alkalmazza. Nyitott edényben, szabadabb térben történik az erjedés, így a széndioxid kisebb veszélyt jelent a tágabb szellőzési lehetőségnek köszönhetően.
A fehér borokhoz a reduktív módszert alkalmazza. A zárt hordóban keletkező gáz egy csövön vízzel töltött edénybe kerül, majd onnan a pince légterébe (kotyogós módszer). A hideg víz leköti a gáz egy részét – de csak egy részét, tehát figyelni kell azért rá.
A mustgáz a pince legmélyebb pontjait tölti ki előbb, majd úgy húzódik egyre feljebb.
A legbiztosabb mód kimutatására a sok évszázada bevált, egyszerű gyertyás módszer: ahol a láng elalszik, ott a széndioxid. Ajánlatos tenni egy gyertyát a pince legalsó pontjára, esetleg pár lépcsőfokra is – ezek lángján nyomon lehet követni a gáz jelenlétét, terjedését.
Fontos, hogy a pincében ténykedő gazdára egy külső személy rendszeresen figyeljen, ám baj esetén ő maga is elővigyázatosan menjen le a pincébe, mert a gáz akár egy belélegzés után is okozhat légzőgörcsöt, ami úgynevezett reflexiós halálhoz vezethet.

Keresés