“Tájékozódj, hogy jó döntést hozhass!”

“Tájékozódj, hogy jó döntést hozhass!”
2018. October 16.
Egy újabb tevékenység a Mezőgazdasági Főgimnáziumban a Lámpás Alapítvánnyal karöltve: Tájékozódj, hogy jó döntést hozhass! Gergely Tamás tanár beszámolója.

Október 18–án van az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem európai napja, melynek okán több helyen megemlékeznek az emberkereskedelem áldozatairól, prevenciós kampányokat és előadásokat szerveznek, azért, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelemre, mint valós jelenségre és arra, hogyan és hol tudunk segítséget kérni, informálódni, megelőzve azt, hogy az emberkereskedelem áldozataivá váljunk.

Október 9-én az Érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium adott otthont egy ilyen prevenciós előadásnak, melyet a nagyváradi Lámpás Alapítvány szakemberei tartottak az iskola kilencedikes diákjainak. A hasznos és akár életeket mentő információs előadás mottója egy nagyon találó gondolat volt: Tájékozódj, hogy jó döntést hozhass!

A Lámpás Alapítvány szakemberei rövid elméleti áttekintéssel kezdték az előadást, olyan megdöbbentő tényeket közöltek, amelyekkel azt bizonyították, hogy ez emberkereskedelem egy valós jelenség és nem kezelhetjük tabuként.

A rövid elméleti bevezetőt egy interaktív beszélgetés követte. A diákok kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatban az alapítvány szakembereinek és többen kifejtették: ismernek olyan személyeket közvetlen környezetükben is, akiket külföldön átvertek, kizsákmányoltak.

Az interaktív beszélgetés után a diákok feladatot is kaptak, amelyet a Főgimnázium tanárai a Lámpás Alapítvány szakembereivel együtt vezettek le. A részt vevő diákok csoportokba tagolódva kellett olyan gondolatokat megfogalmazzanak, amit ők egy barátjuknak mondanának, aki éppen külföldön szeretne munkát vállalni. Sikerélmény volt a jelenlévő szakemberek és tanárok számára, hogy mind a 43 diák ráérzett a téma fontosságára és aktualitására, nagyon hasznos információkat írtak a plakátokra, amelyek az iskola főépületének folyosóján tekinthetőek meg.