Tájékozódtak a szemétszállításról

Tájékozódtak a szemétszállításról
2012. July 13.
A lakosság 44%-a nem él a szemétszállítás szolgáltatásával, míg a cégek 80%-a kevesebb hulladék elszállítására kötött szerződést, mint amennyit a kukákba (vagy mellé) tesz - hangzott el a BioFlorisal vezetőjének tájékoztatójában.
Tájékozódtak a szemétszállításról
A tanácsosokat Vasile Puscas cégvezető (balról) informálta

Érmihályfalván a háztartási szemét begyűjtését, szállítását, és a szemétgazdálkodást a Szatmár megyei BioFlorisal cég végzi. A város új önkormányzatának első rendes havi gyűlésén a cég igazgatója tájékoztatást adott tevékenységükről. Mint Karsai Attila alpolgármester elöljáróban kifejtette: a találkozóra azért kerül sor, hogy a tanácsosok előtt alakuljon ki egy pontos kép a cégről és tevékenységéről, illetve, hogy ezek után konkrét javaslatokkal tudjanak élni azzal kapcsolatban. Puşcaş Vasile egyebek mellett elmondta: úgy kerültek Érmihályfalvára, hogy megvásárolták az előzőleg ott tevékenykedett céget, és elfogadva az önkormányzat ajánlotta árat fogtak munkához. A bevételeik nem fedezik a költségeiket, mondta. Az is a gondjaik számát szaporította, hogy a telepnek nem volt működési engedélye (autorizációja), melyet az akkori polgármester ígérete ellenére sem sikerült beszerezni, mondta Puşcaş, aki azt is hozzátette: ahogyan eddig is, ezután is jó együttműködésre törekszenek a helyhatósággal.

Számításaik szerint a városnak reálisan mintegy 8500 lakosa van, szemétszállításra 5482-nek van szerződése, ami azt jelenti, hogy a lakosok 44%-a nem él az elvileg kötelező szolgáltatással, bár szemetet minden bizonnyal “termel”. A cégek 80%-nak fél köbméternyi szemét elszállítására van szerződése, ennél azonban jóval többet szállíttatnak el. Mindez egy év alatt mintegy 7000 köbméter helyett 11 – 12 ezer köbméter szemetet jelent a cégektől a szerződéseken felül… Az igazgató kifejtette: bár megtehetnék, sosem kérték, hogy a nemfizetők helyett a kieső díjat az önkormányzat pótolja. A cégvezető azt is a maga javára hozta fel, hogy ő belföldi vállalkozó, ellentétben a régióban legnagyobb konkurensének számítóval. A tájékoztatást kérő tanácsosok valójában amiatt kérték a beszámolót, mert tudják, hogy az önkormányzat tiltása ellenére a cég más település szemetét is az érmihályfalvi telepre hordja. Erre azért van szükség, hogy több bevételhez jusson, magyarázta az igazgató, aki szerint mindez egyébként csak 0,001%-ban befolyásolja a telep helyzetét.

Pap Sándor tanácsos kérdésre, miszerint van-e engedélye a cégnek közúti személyszállításra, és ha igen, mutassa azt be, az igazgató azzal replikázott, hogy van, de csak az illetékes hatóságoknak köteles bemutatni. Az igazgató Karsai Attila alpolgármesterrel együtt megerősítette, hogy még az ősz folyamán elvégzik a központi-, illetve az ANL-tömbházaknál a szeméttárolók bekerítését, azok helyét pedig közösen határozzák meg. Pap Sándor tanácsos kijelentette: szerinte a cég írásban is bemutatott jelentésében valótlanságok vannak, a következő gyűlésre pedig határozat-tervezetet készítenek elő, melyben kérni fogják, hogy alapos kivizsgálás legyen a cégnél, illetve elemezzék a majdani telepbezárásra, és az azt követő monitorizálásra vonatkozó részleteket.

Keresés