Tájékoztatás a köldökzsinór programról

Tájékoztatás a köldökzsinór programról
2019. April 5.
A magyarországi családtámogatási ellátási formák közül két juttatás vált elérhetővé 2018 januárjától a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára is.
/vlm/Image/Show/84/

A két támogatási forma az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, a Babakötvény.

Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64.125 forint, ikertestvérek esetén gyermekenként 85.500 forint támogatás igényelhető. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani. A kérelmező személynek nem kell magyar állampolgársággal rendelkeznie. Az anya egyedül is kérelmezheti a támogatást, nincs szükség az apa jelenlétére. Szükséges dokumentumok: anya személyazonosításra alkalmas igazolványa (személyi igazolvány, útlevél); lakcímkártya; honosítási okirat; anya bankszámlaszáma; gyermek magyar anyakönyvi kivonata; apa személyazonosító igazolványának másolata; apa lakcímkártyája (ha van); támogatási adatlap.

Babakötvény

A Babakötvény keretében a Magyar Államkincstár gyermeke részére nyit egy számlát, amelyre 42.500 forintot helyez el. Ez évente kamatozik, így a megtakarítással majd a 18. évét betöltött gyermeke rendelkezhet. A 2017. június 30. napja után született gyermek esetében igényelhető. A támogatásra jogosult gyermek szülője vagy törvényes képviselője igényelheti a támogatást. Szükséges dokumentumok: a gyermek magyar anyakönyvi kivonata; a kérelmező személy személyazonosításra alkalmas igazolványa (személyi igazolvány, útlevél); támogatási adatlap.

Fontos tudnivalók

A román nyelvű anyakönyvi kivonatok mellé csatolni kell ezek magyar nyelvű hiteles fordítását. Nem szükséges fordítás, ha az anyakönyvi kivonat többnyelvű (angol vagy német is), géppel van kitöltve és nem tartalmaz kézzel írt megjegyzést. Ha a gyermek még nem rendelkezik magyar anyakönyvi kivonattal, akkor a támogatási kérelem beadásával egyszerre elindítható a magyar anyakönyvezési eljárás. Az Eurotrans Alapítvány segítségével gyorsan és egyszerűen igényelheti a Köldökzsinór Program támogatásait. Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete és az Eurotrans Alapítvány ingyenes okiratfordítást és dosszié összeállítást készít, ugyanakkor a szervezett konzuli napokon lehetőség van ezen kérelmek leadására is.

A következő konzuli napra május 9-én kerül sor az érmihályfalvi RMDSZ-nél, addig is várják az ügyfeleket az ügyintézésekhez a szükséges előzetes munka miatt.

Az iroda nyitvatartási programja:

– hétfőn 15 és 18 óra között,

– keddtől péntekig 9 és 13 óra között.