Támogatás állattartóknak

Támogatás állattartóknak
2012. August 2.
Jóváhagyta a kormány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei által, kifejezetten a kedvezőtlen adottságú területekre kidolgozott húsmarha-támogatási rendszert. A frissen elfogadott kormányhatározat értelmében, a támogatás a húsmarhatartók finanszírozása mellett, a bivalytej termelőket is felkarolja.
/vlm/Image/Show/84/
Támogatást kaphatnak az állattartók (Illusztráció: webvidek.ro)
A specifikus támogatásban – amelyre kéréseketaugusztus 6 és szeptember 21 között lehet letenni az aktuális évre –, a tenyésztő gazdák – jogi, vagy magánszemélyek – részesülhetnek, a fenntartott állatállomány nagysága, a kedvezményezett jogi helyzete, valamint az állomány kategóriája függvényében. Ennek értelmében, támogatási kérést tehén–, illetve bivalytej előállításával, húsmarhafajták és azok különböző kereszteződéseinek tenyésztésével foglalkozó gazdák adhatnak le.
Ahhoz, hogy a támogatásra jogosuljanak, a kedvezményezettek állatállománya a következő feltételeknek kell eleget tegyen:
  • 2-től 15-ig terjedő tejelő tehénnel kell rendelkezzenek, kedvezményezettenként
  • legtöbb 50 darab nőstény, bivalytejet előállító marhával kell rendelkezzenek, kedvezményezettenként
  • legtöbb 90 darab húsmarhát kell tartsanak (a fiatal hím és nőstény egyedeket, valamint az állatok különböző kereszteződéseit is beleértve), kedvezményezettenként.
A húsmarhák támogatására szánt összeg az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (FEGA) lesz biztosítva, a kifizetésekre pedig mindig a soron következő naptári év június 30-ig kerül sor.

Habár a jogszabály meghatározza a támogatás plafonértékét (30.000.000 euró), az egyedenkénti pontos összeget a Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) a támogatási kérések leadása, illetve az ellenőrzések lejárta után tudja megállapítani.

Keresés