Tanácsülések továbbra is magyarul

Tanácsülések továbbra is magyarul
2016. July 8.
A román anyalevű tanácsosok nem emeltek kifogást az ellen, hogy a képviselő-testületi ülések továbbra is magyar nyelven történjenek.
/vlm/Image/Show/84/
Zima Márius (balról) és Popa Florin (középen) nem emelt kifogást

Pénteken délelőtt tartotta első ülését az egy hónappal korábban megválasztott képviselő-testület. Ennek egyik napirendi pontja volt a működési szabályzat, melynek során a szakbizottságok elnökei tudatták tanácsostársaikkal, hogy az illető bizottságokban ki tölti be az elnöki, titkári funkciót. Ezek sorrendben: 1. bizottság – Krizsán Csaba elnök, Nagy László titkár; 2. bizottság – Chis Gheorghe elnök, Czeglédi Júlia titkár; 3. bizottság – dr.Turucz Mária elnök, Torda Imre titkár; 4. bizottság – Gábor Éva elnök, Boda Brigitta titkár. (A szakbizottságok teljes összetétele itt olvasható.)

A hozzászólások rendjén Pap Sándor tanácsos az EMNP-frakció nevében tudatta: a 215-ös (a helyhatóságok működésére vonatkozó) törvény alapján a maguk részéről továbbra is magyarul fognak beszélni az üléseken, a határozatokra vonatkozó dokumentumok magyar nyelven történő kézhezvételétől, bár arra is joguk lenne, eltekintenek. Dr.Turucz Mária ülésvezető tanácsos, illetve Nyakó József polgármester erre reagálva válaszolta, hogy az ülést a hivatalos, román nyelven kezdték és vezették eladdig (az 5. napirendnél jártak), tekintve, hogy az előző választási ciklustól eltérően román anyanyelvű tanácsosok is vannak a testületben. A polgármester meg is kérdezte az illetőket, hogy esetleg beleegyeznek-e a korábbi gyakorlat folytatásába. Sem Popa Florin (PSD), sem Zima Marius (PNL) nem emelt kifogást a magyar nyelvű tanácsülés ellen, tolmácsra sincs szükségük, csak az ülések dokumentációit kérik továbbra is román nyelven – ez egyébként eddig sem volt másként. A gyűlés a továbbiakban magyar nyelven zajlott, esetleg bizonyos pontosítások és szakkifejezések hangzottak el románul.

Keresés