Teljében a személyi jövedelemadó 2%-nak felajánlási “kampánya”

Teljében a személyi jövedelemadó 2%-nak felajánlási “kampánya”
2015. February 9.
Bár május vége a határidő, ezekben a napokban/hetekben teljében van a személyi jövedelemadó 2%-nak felajánlási "kampánya". Sok helye van a városban is a felajánlásoknak.
/vlm/Image/Show/84/

A 2003/571-es adótörvény értelmében minden állampolgár rendelkezhet személyi jövedelemadója 2%-ról, amelyet olyan civil szervezetnek ajánlhat fel, amelynek tevékenységét támogatni szeretné. Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, ez az összeg az államkasszába kerül (pontosabban ott marad).
A felajánlás kedvezményezettjei lehetnek egyházak, illetve nonprofit szervezetek (alapítványok, egyesületek). Utóbbiak számos formában léteznek: sportklubok, oktatási intézmények, önkormányzatok, egyházak, de akár magánszemélyek által létrehozottak is.
Ebben az évben május 25, hétfő a felajánlás határideje (ami minden év májusának végén van), de az akció máris teljében van. A felajánlást célirányosan megteheti maga az adózó is, kitöltve a formanyomtatványt és leadva azt a területileg illetékes adóhivatalnál (esetünkben Margittán), ám jellemző, hogy a lehetséges kedvezményezettek képviselői – igyekezve megelőzni egymást – maguk keresik meg a potenciális felajánlókat, intézve a hivatalos teendőket.
Városunkban számos támogatható szervezet van, s bár van rá igény, listájukat nem tudjuk közölni, hiszen nincs egy megbízhatóan egységes nyilvántartás. Ha pedig csak egyetlen név is kimaradna, már nem “sportszerű” a közzététel, így csupán tanácsolhatjuk: van helye itthon is a felajánlásoknak.


Keresés