Teljesítménytúra az Érmelléken

Teljesítménytúra az Érmelléken
2016. June 27.
Hagyományteremtő szándékkal került sor az elmúlt szombaton a régió népszerűsítését is célul tűző első Érmelléki Teljesítménytúrára. A résztvevők Érmihályfalváról indultak és hat további települést érintve ott is értek célba.
/vlm/Image/Show/84/
A túrázók csoportképe a célba érkezés után

Az Érmellék népszerűsítése, illetve a meghurcolt és elesett hősök emlékének ápolása volta célja annak a június 25-én, szombaton megtartott teljesítménytúrának, melynek hossza is szimbolikus volt: 56 km. Reggel 9 óra előtt az érmihályfalvi dr.Andrássy Ernő Városi Parkból indultak útnak a túrázók, jellemzően kerékpárral (a főszervező Kovács István Gálosptriig futott), a további állomások pedig a következőek voltak: érmihályfalvi tölgyes, Érkörtvélyes (tájház), Gálospetri (halastó és tájház), Ottomány (kiállítóház), Éradony, Érkeserű, Érsemjén, Érmihályfalva (Gödör rendezvényház). Az indulásnál mindenki kapott egy jelenléti lapot, melyre minden állomáson került egy igazoló pecsét vagy aláírás a fogadók részéről, ami bizonyította: a résztvevő ott volt.
Este nyolc óra táján értek a túrázók a végállomásra, az érmihályfalvi Gödör rendezvényházba, ahol vacsora várta őket. Ennek elfogyasztása után Kovács István és Varga István szervezők a 16 résztvevőnek emléklapot és kitűzőket adtak át. Elmondták: a túra távja mellett a nagy hőséggel is meg kellett küzdjenek (ennek nyomai némelyek pirosra “sült” karjain, lábain is látszottak), ám mindenki kitartott. A megállóknál mindenhol szeretettel fogadták őket, esetenként meglátogatták a helyi tájházakat, megkoszorúzták az illető települések emlékhelyeit, a házigazdák süteménnyel, üdítővel vendégelték meg őket, de még pincelátogatásra is volt példa. Kovács István hangsúlyozta: bár a túrázók létszáma elmaradt a várakozásától, valamennyiükre nagyon büszke, reméli, hogy a következő években már sokkal többen lesznek, akik egyrészt megismerkednek az Érmellék nevezetességeivel, a régió jóhírét viszik a világba, ugyanakkor tisztelegnek is az elődök áldozatvállalása előtt.

(erdon.ro)