Térlezárás: Kinek tetszett, kinek nem

Térlezárás: Kinek tetszett, kinek nem
2018. September 25.
Nem lehet mondani, hogy mindenki tetszését elnyerte az ötlet: pénteken öt órányi időre lezárták Érmihályfalva központját. A kezdeményezés azonban figyelemre méltó és "finomítva" akár rendszeres program is lehet belőle.
/vlm/Image/Show/84/
Szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal szerveztek szerte a kontinensen rendezvényeket az Európai Mobilitás Hete alkalmából. Ennek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre és a környezetvédelem fontosságára. Idén az akcióhoz csatlakozott Érmihályfalva is: pénteken, szeptember 21-én 14 és 19 óra között mintegy kizárták a motorral hajtott járműveket a Széchenyi (fő) térről, illetve az abból nyíló Köztársaság utcának mintegy 200 méteres szakaszáról. Mindezt lapunkban is meghirdettük, illetve a nevezett részeken lakók és kereskedelmi egységek írásos értesítést is kaptak a rendőrségen is bejelentett forgalomkorlátozásról. Ennek ellenére természetesen voltak, akik ott és akkor szembeszültek azzal, hogy a szervezők a térre és az utcaszakaszra vezető minden ki- és bejáratot lezártak és nem mindenki tetszését nyerte el az ötlet. De így van ez minden egyébbel is: vannak, akiknek nem tetszik, vannak, akiknek igen. Utóbbiak sorába tartoztak minden bizonnyal azok a fiatalok, akik szinte a lezárással egy időben máris megjelentek kerékpárjaikkal és a lehetőségnek szemmel láthatóan örülve keresztül-kasul tekertek az aszfalton. Akik a tér két oldalán, illetve a Köztársaság utcában laktak, azok valami szokatlant tapasztalhattak: csendet, amit a kitiltott járművek hiánya okozott. Már akkor volt, aki megjegyezte: ezt gyakrabban is megtehetnék.
Ahogy máshol is, az utóbbi években Érmihályfalván is megsokszorozódott a gépkocsik száma, ami főleg vásári napokon és hét végén oda vezet, hogy szinte nem is lehet parkolóhelyet találni a városközpontban (a torlódáshoz hozzájárulnak a környékről érkezők is persze). Indokolt tehát itt is már figyelmeztetni a szennyezésmentes közlekedés lehetőségeire. Az idő múlásával egyre többen lettek a téren, főként fiatalok, akik biciklikkel, rollerekkel, görkorcsolyákkal és gördeszkákkal cikáztak, de a gyerekkocsit az úttesten toló szülők sem számítottak ritkaságnak. Az akció utolsó óráiban voltak a legtöbben, amikor BMX-es fiúk bemutatót is rögtönöztek, előkerült néhány labda és hulahopp-karika is, sőt, a szervezők rövid ideig zenéről is gondoskodtak. A fiatalok, gyerekek örömét nem kell ecsetelni, de sok szülő is volt, aki szerint ezt gyakrabban meg kellene szervezni, nem csak az Európai Mobilitás Hetében, akár havonta is. Bizonyára lennének, akik elleneznék, de a résztvevők véleménye volt, hogy egyre többen vennének részt az akcióban, amin annyit lehetne azért módosítani, hogy a lezárás korlátozódhatna csak a főtérre, így maradna “menekülési útvonal” a járműveknek arra a pár órára.
További fotók ide kattintva.