Terményeink tárolása

Terményeink tárolása
2021. December 13.
1

Egyre többen tárolunk be a téli időszakra zöldséget és gyümölcsöt, ha ezeket megfelelő módon raktározzuk, akár hónapokig is elállhatnak. A megtermelt vagy télre vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket hosszabb ideig is eltárolhatjuk, ha betartunk néhány szabályt, ugyanis bármely növényi tápanyag és vitamin maximális mennyisége csak megfelelő tárolás esetén marad meg. A termesztés során már elkezdődik a betárolásra való előkészület, ezért érdemes tisztába lenni azzal, hogy mikre kell figyelnünk már a betakarításkor is!

Általánosságban elmondható, hogy először is megfelelő érettségben takarítsuk be a hosszú távon raktározni kívánt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsöknél két fajta érettséget különböztetünk meg: a szedési és fogyasztási érettséget. A szedési érettség meghatározásánál figyelembe kell venni azt, hogy mi lesz a termés végfelhasználása. A betakarítási időpontok eltérőek attól függően, hogy szállításra, friss fogyasztásra, élelmiszeripari felhasználásra, esetleg tárolásra dolgozzuk fel a terméseket. Több hetes, vagy hónapos tárolásra-raktározásra csak az utóérő gyümölcsök alkalmasak, ilyen pl. az alma, körte, stb. de fajtánként eltér a télállósága, nem mind mard friss hosszabb ideig! A tárolásra szánt mennyiséget akkor takarítjuk be, amikor a mérete már megfelelő és a jellemző fedőszíne kialakult. Az ízük és állaguk viszont majd a későbbiekben a raktározáskor teljesedik ki. Fontos, hogy kizárólag sérülésmentes, egészséges gyümölcsöket tároljunk be télire, mert csak a hibátlan termés áll el. Biztosítani kell a 0-50C hőmérsékletet, a 90% körüli páratartalmat és a jól szellőzött helységet. Ezt otthoni körülmények között nem könnyű egyenletesen biztosítani, de minél jobban törekszünk, rá annál tovább eláll a betárolt gyümölcs. Időnként válogassuk ki, az eltárolt gyümölcsök közül a hibásakat vagy túléretteket, hogy az egészségeseket meg tudjuk óvni.

Fotó: Dióverő Nagyvásár Érmihályfalván, (fotó és a termés is saját).

A legnépszerűbb betárolt zöldségek háztájékon a tél folyamára a burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma, káposzta és akár sok más zöldség is lehet.

A hosszútávon tárolni kívánt zöldségeket a betakarítás előtti hetekben már ne öntözzük, és ne kapjanak nitrogén dús fejtrágyát. A túl sok víz és a túlzott nitrogénellátás fellazítja, a szöveteket ez által csökken tárolhatósági képességük, fogékonyabbak lesznek a kórokozók számára. A kalcium fontos szerepet játszik a növény vízgazdálkodásában és a szövetek szilárdításában, ezért azt folyamatosan pótolni kell a termesztés során.

A burgonya tárolása esetében is fontos a fajta és az érettségi állapot, mert csak érett formában áll el sokáig. Válogassuk át a gumókat, ügyeljünk rá, hogy sérülésmentesek legyenek, a rothadásnak indult darabok megfertőzhetik a többit is. A megfelelő tárolóban 10-12 0C javasolt és sötét. Lehet ez pince, verem vagy egy kialakított akna. Az eltárolt burgonyát időközönként válogassuk át, szedjük ki a rosszakat és csírátlanítsuk a gumót.

A sárgarépa és petrezselyem tárolására hosszú tenyészidejű tárolásra alkalmas fajta ajánlott. Betakarítását akkor kell kezdeni, amikor az alsó levelek megsárgulnak és kiszáradnak, csapadékmentes száraz időszakban. Felásása után pár órahosszát száradnia kell a föld felszínén. Tárolás előtt szigorúan tilos a zöldséget mosni, csak meg kell tisztítani a talajtól. A gyökérzöldségek, tárolás ideje alatt 1 – 4 ° C hőmérsékleten magas légnedvességet igényelnek. Fűtetlen pincékben tárolhatjuk őket. Lazán vagy dobozokba rakjuk őket. Óvni kell a gyökérzöldségeket a kiszáradástól, nedves homokkal vagy a ládákat polietilén fóliával lefedve.

A hagymát tárolás előtt szétterítve szárítsuk ki. Akkor megfelelő, ha a nyakrésze zárt és a takaró levelek már szárazak. A hagymát is tárolhatjuk pincében, kamrában, padláson, kémények környezetében kiterítve, ugyanis a hagyma elviseli a fagyot is.

A fokhagymát is ki kell szárítani, ha a kertből szedjük fel, hogy a takaró levelek kellő képen megszáradjanak. Majd szellős, száraz helyen tároljuk vagy akár csokorba fonva.

A káposztánál is csak a teljesen kifejlődött, kemény, zárt fejű, hosszú tenyészidejű, későn érő káposzta fajtákat tároljuk. Betakarítás után a zöldséget úgy tisztítsuk meg, hogy rajta 4-5 a fejre szorosan rásimuló, egészséges borítólevél maradjon. Tisztítás után száraz, hűvös, szellős, fagymentes helyen tároljuk, főként fejjel lefelé fordítva.

A helységet ahol tárolni szeretnénk, mindenképpen fertőtlenítsük meszeléssel és körültekintően takarítsuk ki. A tárolókban gondoskodjunk a rágcsálók elleni védelemről is. Miután ezek megvannak, az összes ablakot, ajtót és szellőzőt zárjuk be, majd kénpor vagy kénrúd elégetésével fertőtlenítsük ki a helységet. Köbméterenként 5 g kénport használjunk, majd 24 óráig hagyjuk zárva a nyílászárókat.

Ezek után alaposan szellőztessünk ki és csak ezt követően kezdjük meg a zöldségek és gyümölcsök betárolását. A tároló helység hűvös, jól szellőző legyen. Az optimális hőmérséklete általában a helységnek 1-12 Celsius körül kell, legyen, de zöldség és gyümölcs fajtánként ezen belül is eltérő lehet.

(Érkeserűi pincesor – saját fotó)

Végezetül fontos kérdés lehet sokak számára, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt tegyünk el, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés. Egy négyfős családnak átlagosan érdemes legalább 50-60 kg burgonyát, 20-25 kg hagymát, 15-20 kg fejes káposztát, 15-20 kg répát eltenni télire.

Nagy László agrármérnök.

Érmelléki falugazdász.

Tel: 0742/21-17-43.

Keresés