“Testvérkörzeti” megállapodás Érmihályfalva és Mezőbaj között

“Testvérkörzeti” megállapodás Érmihályfalva és Mezőbaj között
2013. July 18.
Az RMDSZ-szervezet által gyűjtött könyvadomány nem Erdőgyarakra, hanem a vele szomszédos Mezőbajra érkezett meg szerda délután. A két RMDSZ-szervezet együttműködési megállapodást kötött.
/vlm/Image/Show/84/
Vendégek és vendéglátók a mezőbaji kultúrházban

Ahogyan arról beszámoltunk, az megyei RMDSZ kezdeményezésére a szórványban élők könyvtárainak gyarapítására szervezett könyvgyűjtés “eredményével” szerda délután kelt útra Karsai Attila alpolgármester, és Oláh Sándor RMDSZ-alelnök. A korábbi terv annyiban módosult, hogy az úticél nem Erdőgyarak, hanem a vele szomszédos Mezőbaj lett. A küldöttséghez csatlakozott útközben Grim András, a megyei szervezet szórványért felelős ügyvezető alelnöke.
A mezőbaji kultúrházban Rostás István, Illye község alpolgármestere, Jakab Juliánna körzeti RMDSZ-alelnök, illetve a helyi választmány tagjai fogadták őket.
A köszöntések után átadták a könyveket, majd a Bihar Megyei RMDSZ III.Nyári Szórványprogramja keretében úgynevezett testvérkörzeti megállapodást kötött az érmihályfalvi és a mezőbaji szervezet.
A kezdeményezésről Grim András elmondta: a tömbben és a szórványban élő magyarság egy nemzetet alkot, és az ilyen megállapodások mintegy felelősségvállalást jelentenek a tömbben élők részéről a szórvány felé.

A kisebb magyar közösségeknek fontos érezni, hogy nincsenek magukra hagyatva.
Rostás István véleménye szerint a szórványban sokkal nehezebb eredményeket felmutatni, de összefogással lehet sikereket elérni. Úgy vélte, a nemzeti szolidaritás az egyetlen út, ami biztosíthatja a magyarság megmaradását.
A vendéglátókat Oláh Sándor és Karsai Attila is köszöntötte. Utóbbi nem csak bemutatta Érmihályfalvát , de körvonalazta az együttműködés lehetőségeit is. Megemlítette, hogy a gazdag sport és kulturális élet számos lehetőség nyit a szórványban élők támogatására, közös programok szervezésére.

Keresés