Testvértelepülések Hajdúnánás városnapján

Testvértelepülések Hajdúnánás városnapján
2012. December 13.
Városnapi ünnepséget tartottak szerdán Hajdúnánáson, melyen a testvértelepülések - így Érmihályfalva - képviselői is részt vettek.
/vlm/Image/Show/84/
Hajdúnánás testvérvárosainak képviselői is koszorúztak

Érmihályfalva egyik testvértelepülésén, Hajdúnánáson november 29. és december 23. között úgynevezett városnapi rendezvénysorozat zajlik. Ennek kiemelkedő rendezvényeire került sor december 12-én, a tényleges városnapon – ekkor emlékeznek arra, hogy 1605-ben ezen a napon hirdette ki Korponán Bocskai István fejedelem a hajdúk közös nemességét.
Az ünnepségre a hajúsági városvezetés a testvértelepülések képviselőit is meghívta – Érmihályfalvát Todor Maria jegyzőnő, Karsai Attila alpolgármester, illetve Nagy László tanácsos, a kulturális bizottság tagja képviselte.
A delegációt Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester fogadta a Városházán, majd a Magyaros Étteremben elfogyasztott ebéd után irodájába invitálta vendégeit – az érmihályfalviakat, illetve a lengyelországi Ustron városából érkezetteket – pár perces beszélgetésre, ahol közös pályázatok, projektek állásáról is egyeztettek.
A délután első programjaként a “Hajdúnánás 2012” fotópályázat díjátadására, és a pályamunkák javának kiállítására került sor a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban. Mint megtudtuk, a helyi lelkes fotósok alig pár hete döntöttek úgy, hogy egy baráti közösséget, klubot alkotnak, tagjaik közül máris többen díjat vehettek át a tárlatnyitón. Az esemény hozadéka számunkra, hogy a nánási fotósok nagyon lelkesen fogadták az ötletet, hogy lépjenek kapcsolatba az Érmellék 2009 Fotóklubbal.
Késő délután került sor Hajdúnánás főterén az 1927-ben felavatott, ám a közelmúltban restaurált Hősök Emlékművének újraavatási, megszentelési, és koszorúzási ünnepségére. A látványos ceremónián díszőrséget álltak korabeli – első világháborús – katonaruhába öltözött hagyományőrző “bakák”. A polgármester mellett beszédet mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is. A szobor, illetve talapzatának felújítása során – az egykori temetkezési helyen, ahol az emlékmű áll – néhai hajdú-ősök csontmaradványaira bukkantak. Ezeket egy díszes urnába zárták, amit szintén ezen alkalommal temettek újra. A számos párt, állami és civil szervezet között a testvértelepülések képviselői is koszorúztak az újraavatás és megáldást követően, majd a hagyományőrző katonák tisztelgésként elsütöttek (természetesen vaktölténnyel) egy szintén korabeli, általuk rendbe hozott ágyút, ami hatalmasat dörrent, hangját a környező épületek is visszhangozták. Még egy érdekesség: a szoborcsoport hajdú alakjai állítólag Székelyföld felé tekintenek.
Kevéssel később Bocska István szintén főtéri szobránál volt koszorúzás, ahol dr.Juhász Endre alpolgármester beszéde után ugyancsak koszorúzásra került sor.
Kora este a művelődési házban nyilvános ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak, melynek egyetlen napirendi pontja volt a városvezetés által alapított kitüntető díjak átadása (melyhez hasonlatos az érmihályfalvi Pódium Díj). Több kategóriában adtak át díjakat, például olyanoknak, akik kiemelkedőt alkottak a város infrastrukturális fejlesztésében, az egészségügy terén, az oktatásban, a társadalmi-közösségi életben. A kitüntetettek között minden társadalmi réteg képviselve volt: orvos, sportoló, nótaénekes, pedagógus, ácsmester, vállalkozó és a zsidó temető ny.gondnoka egyaránt.
A nap utolsó programjaként ünnepi zenés műsor következett: megünnepelték, hogy a helyi születésű Lente Lajos magyarnóta- és népdalénekes 50 éve áll színpadon, vendégként felléptek Vállay Éva és Tarnai Kiss László előadóművészek – valamennyiük neve ismerős lehet a műfaj kedvelőinek a televíziók műsoraiból.
Mindezek után megterítették “a város asztalát”, ami azt jelentette, hogy minden jelenlévőt állófogadásra vártak, az ellátást pedig úgy biztosították, hogy helyi éttermek, cukrászdák – mint a városnap szponzorai – terítettek asztalt, kínálva saját menüjüket, termékeiket, egyúttal mintegy reklámozva is magukat.

Keresés