Thália ministránsai

Thália ministránsai
2022. January 18.
konyv1

Többszörösen rendhagyó könyvbemutató a Móka Színjátszó Csoport elmúlt húsz évéről

Január 15-én 17 órai kezdettel a helybéli, Bartók Béla Művelődési Házban Szabó János a Thália ministránsai című kötetének bemutatóján vehettünk részt. A szerző neve egybeforrt a Móka Színjátszó Csoporttal, amelynek szíve, lelke, motorja és nem utolsó sorban rendezője. A rendhagyó könyvbemutató a Móka himnuszának eléneklésével kezdődött, mely egy LGT – dal újragondolásán alapult, melyből megtudhattuk:,,Kicsitől nagyig lökött minden Móka-tag”. Hálás feladat lehet egy sikertörténetet könyvvé formálni, de azt a kötet szerzője és a Móka tagjai tudják a legjobban, mekkora munkát fektettek abba, hogy visszatekintve az elmúlt két évtized előadásaira, napjainkban egy valódi sikertörténetről beszélhessünk. A kötet 230 oldalon és 38 színes fotóval mutatja be kronológiai sorrendben Thália ministránsainak életét. Amennyire hálás, legalább annyira idegőrlő egy kötetet a bürokrácia útvesztőin bukdácsolva, az olvasó elé letenni, tudtuk meg a szerzőtől.

Ha a hivatásos színészeket szokás Thália papjaiként aposztrofálni, akkor, a saját és a közönség szórakoztatására játszókat lehet Thália ministránsainak nevezni, magyarázta a címválasztást Szabó János, aki ezek után egy időutazásra invitálta hallgatóságát. Húsz évet fiatalodtunk, sajnos csak képletesen, az első próbák emlékeitől, számtalan, így utólagosan visszatekintve mulatságos történeten át jutottunk el a közelmúltig. Felvinczi Dolly és Boros Emőke Blanka szemelvényeket olvastak a kötetből, Keresztesi Judit egy dalbetéttel, Drabont Alíz és Terjei Lóránd zenei kísérettel járult hozzá a könyvbemutató színvonalához. 

Majdnem 60 bemutató, hetvennél is több ember, aki a társulatnál megmutatta tehetségét, rátermettségét a színjátszók között, valamint számtalan díj, amit különböző fesztiválokról elhoztak, mind azt igazolja, jó döntése volt az Szabó Jánosnak, hogy 2000 decemberében maroknyi, színjátszás iránt vonzalmat érző emberrel megalakítsa a Móka Színjátszó Csoportot. Ők voltak a mai társulat kovásza, akik közül néhányan még mindig aktív tagok.

Szabó János megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak a könyv megjelenéséhez, a Móka egykori és jelenlegi tagjainak a kitartásukat, munkabírásukat, a közönségnek pedig az éltető tapsot és biztatást, ami nélkül nem érték volna el azokat a sikereket, amelyeket jogosan magukénak tudhatnak.

Rendhagyó volt a zárása a könyvbemutatónak, a kötet szerzője is előadott egy dalt, melyet hitvallásának tekint, majd pedig a dedikálás következett.

Akik ismerik a Móka, csak nevében amatőr színjátszó csapatának-családjának elmúlt húsz évét, azért vegyék meg a kötetet, mert biztosan találnak újdonságot benne, amennyiben van, aki nem ismeri őket, pláne vásárolja meg, hátha kedvet kap a jövőbeni színházlátogatáshoz.

Keresés