Többszöröződnek a bérleti díjak

Többszöröződnek a bérleti díjak
2016. October 4.
Az úgynevezett ANL-lakások bérleti díja az eddigi többszörösére emelkedik egy kormányhatározat nyomán, tehát nem helyi döntésről van szó, hangsúlyozta Karsai Attila alpolgármester a képviselő-testületi ülésen.
/vlm/Image/Show/84/
ANL-lakások: drágul a bérlet

A Helyi Tanács szeptemberi ülésén, ahogyan az szinte minden gyűlésen megtörténik, napirenden szerepeltek az úgynevezett ANL-, továbbá a szociális lakásokkal kapcsolatos ügyek. Ezúttal egy ANL-lakó mondta vissza a bérletet, továbbá több szociális lakásnál hosszabbították meg a szerződést, ezeket fogadták el a szakbizottság javaslatára a tanácsosok.

A témával kapcsolatban Karsai Attila alpolgármester, aki tanácsosként a lakásosztó bizottság elnöke is egyben, informálta kollégáit a 2016. áprilisában kibocsátott és időközben érvénybe lépett 251-es kormányhatározatról, mely egyebek mellett az ANL-lakások bérleti szerződéseire vonatkozik, és amellyel kapcsolatban már sok rémhír terjedt el.

Ezek sajnos részben igazak, az új rendelkezés sújtja a bérlőket, derült ki a tájékoztatóból. A törvény azokra vonatkozik, akikkel 2016. április 16. után kötöttek / kötnek szerződést, vagy akiknek szerződésében e dátum után történik valamilyen módosítás. Az új díjszabás megállapításakor kéttucatnyi szempontot is figyelembe kell venni, például a település rangját, a családon belüli egy főre eső jövedelmet, a lakás alapterületét, szobáinak számát, stb. A végeredmény szerint (Érmihályfalva esetében) akár kétszer, háromszor is többet kell fizetni, mint eddig, legrosszabb esetben egy egyszobás lakás havi bérlete elérheti, sőt, meg is haladhatja az 50, a kétszobásé a 90 eurót! Erre jön aztán még a közköltség és egyéb kiadások. Természetesen minden bérleti szerződés esetében külön ki kell számítani az összeget, az említett kritériumok alapján.

Karsai Attila hangsúlyozta egyrészt, hogy nem helyi, hanem kormánydöntésről van szó, továbbá, hogy ez a szociális lakásokra nem vonatkozik.

Keresés