Történelmi versenyt szerveztek március 15. alkalmából

Történelmi versenyt szerveztek március 15. alkalmából
2024. March 15.
Bernath

Tíz csapat vetélkedett péntek délelőtt a már hagyományos, március 15-i történelmi versenyen, a Gizella Művelődési Központ dísztermében. A verseny idén, a Bernáth Gedeon történelmi vetélkedő, elnevezést kapta. Bernáth Gedeon Érmihályfalván 1804-ben született, az 1848-as szabadságharc ideje alatt, előbb a bihari II. nemzetőr század századosa, a délvidéki harcokban őrnagyi kinevezést kapott, majd a tavaszi hadjáratban honvéd ezredesi rangig jutott.

A történelmi versenyre 10 csapat nevezett, amelyek a Zelk Zoltán Gimnázium hatodikos és hetedikes diákjaiból álltak, akik magyarságtörténelmet is tanulnak, őket Varga Róbert a verseny főszervezője, történelemtanár, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte. Köszöntőjében a résztvevőknek bemutatta Szilágyi Andrea muzeológust, a rendezvény társszervezőjét, valamint a zsűri tagjait, Boros Emőke tanárnőt, Török Erzsébetet a gimnázium aligazgatónőjét, valamint Gheri Judit könyvtárost. Karsai Attila megbízott polgármester gratulált a szervezőknek és a résztvevő diákoknak, akiknek eredményes versenyzést kívánt.

A 6 fordulós verseny a csapatok bemutatkozásával kezdődött, megindokolva, hogy miért azt a nevet választották, a próbák között volt keresztrejtvény és plakátbemutató, valamint képfelismerés.

A díjak átadása előtt Varga Róbert sorra elemezte a kérdéseket, Gheri Judit a zsűri nevében osztotta meg az észrevételeit, Szilágyi Andrea gratulált a résztvevőknek és megköszönte a csapatoknak a plusz munkát, amivel a plakátokat és egyéb látványelemeket készítették.

A versenyt a Petőfi Sándor és a három márciusi tulipán – Belényesi Lilla, Nagy Kincső, Popa Lilla csapat nyerte meg, második lett a Kazinczy hadosztály – Kovács-Truczkai Bence, Pomor Vendel két fős csapat, a harmadik helyezést a Márciusi ifjak – Bákai Andrea Boróka, Benke Dorka, Martin Krisztián alkotta csapat érte el. Különdíjas lett az, A Márciusi ifjak(egy betű különbség volt a két csapat neve között) Gombási Olívia, Kovács Petra, Mármor Panna csapat.

Balázs József Attila

Keresés