Történelmi vetélkedő

Történelmi vetélkedő
2017. March 24.
Már több mint egy évtizede, hogy a március 15. körüli időszakban sor kerül Érmihályfalván a Vitéz Emődi Dániel István Történelmi Vetélkedőre. Idén sem maradt el, 17 csapat vett részt rajta.
/vlm/Image/Show/84/
Tizenhét háromfős csapat vetélkedett történelmi témában

Pár évvel ezelőttig természetesen nem ez volt a verseny elnevezése, hiszen a debreceni Pro Patria Alapítvány elnöke 2013. februárjában bekövetkezett haláláig védnöke és támogatója volt a versenynek, melyet emlékének megőrzése céljával változtatott meg Varga Róbert történelemtanár, szervező.

Az idei verseny megnyitóján is Emődi Dániel emlékét idézte meg Varga Róbert dióhéjban, amikor a Zelk Zoltán Általános Iskola VI. és VII. osztályos diákjaiból alakult 17, egyenként 3 fős csapatok tagjait köszöntötte a Gödör rendezvényházban.

Üdvözölte a diákokat illetve a pedagógusokat Nyakó József polgármester is, felelevenítve, hogy azok, akik a kezdetekben részt vettek a vetélkedőn, ma már felnőttek, akár egyetemisták, és a mai iskolásokra is az a “sors” vár, hogy a maguk idejében rájuk hárulnak majd a városunk ügyei.

A verseny menetét Varga Róbert mellett Szilágyi Andrea muzeológus és néhány nagyobb diák felügyelte, a zsűrit pedig Török Erzsébet tanárnő-aligazgató, Fele Mioara és Kovács Brigitta tanárnők alkották.

A csapatoknak az ilyenkor szokásos feladatokkal kellett megbirkózni: névválasztás, betűrács (kikeresni 10 forradalommal kapcsolatos szót), keresztrejtvény, képfelismerés, villámkérdések, stb.

Az összegyűjtött pontok alapján az élen a következő három csapa végzett:

– I. Klapka apródjai (Aszalós Antónia, Boldog Donáta, Mustean Panna),

– II. Töritanúk (Darabont Panna, Kelemen Hilda, Stancz Viktória),

– III. Klapka követői (Kovács Nóra, Molnár Kamilla, Nagy Adrienn).

A verseny támogatói voltak: Érmihályfalváért Egyesület, CBA üzlet, Das Market, Kovács ABC, SC Iziraider SRL.

(erdon.ro)

Keresés