Uborka- és fűszerpaprika termesztése az Érmelléken

Uborka- és fűszerpaprika termesztése az Érmelléken
2014. March 11.
Uborkatermesztés kínál kereseti lehetőséget az érmelléki gazdáknak. A felvásárló cég biztosítja a kellékeket, további részletek az alábbi felhívásban.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Már 8 éve van jelen az uborkatermesztés az Érmelléken, illetve 2010 óta a fűszerpaprika termesztését is kipróbálhatták a gazdák. Termeszteni meglehet, de el is kell tudni adni a terményt, ezért is érdemes belevágni, hisz a felvásárlás biztosítva van piacképes áron az utolsó kg-ig.

Nincs más dolgunk, mint felkeresni a hozzánk legközelebb eső felvásárló telep egyikét, és megkötnünk a szerződést. A szerződés egyetlen kikötése az őstermelői engedély (certificat de producător) kiváltása. A szerződés megkötése után kb. 1 hónappal érkeznek a kellékanyagok, amelyeket szintén a telepeken vehetünk át, hogy elkezdhessük a támrendszer kiépítését. 100 m tám rendszeres uborkához kb. 1 ár földterület szükséges. Május 15. és 20. között érkeznek a palánták. Elpalántálás után 30 napra megjelenik az első termés.

A cég jelenleg 8 darab felvásárlótelepet üzemeltet: Érsemjén, Éradony, Érszalacs, Érszőlős, Jákóhodos, Székelyhíd, Kiskereki és Érkeserű. Minden egyes telepen található egy megbízott személy, aki a válogatást felügyeli, a kifizetéseket kezeli, illetve segítséget nyújt a termelőknek a betegségek felismerésében, és azonnali orvoslásában. A válogatógép öt kategóriába szortírozza az uborkát (3-6 cm, 5-8 cm, 6-9 cm, 9-12 cm, 12-14 cm). Ezek közül a 3-6 cm-es uborka ér a legtöbbet. A cég megelőlegezi a termesztéshez szükséges kellékanyagokat: uborkapalánta, talajtakaró fólia, növénytartó háló, csepegtetőcső, illetve műtrágyák. Az előleg a terményből lesz levonva, minden kifizetés 50%-a megy a tartozásba. A kifizetés hetente történik készpénzben. Átvételi napok: hétfő, szerda, péntek, szombat, délután 17 óráig. 17 óra után megtörténik az átvett uborka szállítása a hűtőházakba. Fontos megjegyezni, hogy mind a tápoldatozáshoz, mind a növényvédelemhez segítséget kapnak, mind a kártevők, illetve betegségek felismerésében, mind az orvoslásban. Magyarországon sokan felhagytak az uborkatermesztéssel, így várhatóan nagyobb lesz a kereslet a csemegeuborkára, ezzel az árak emelkedése is valószínűsíthető.

Bővebb információk, illetve a telepek elérhetőségei az alábbi telefonszámon: 0748–601–723, vagy a www.facebook.com/uborkatermesztes oldalon.

Keresés