Uborka mellett a fűszerpaprika termesztése is jövedelmezhet az Érmelléken

Uborka mellett a fűszerpaprika termesztése is jövedelmezhet az Érmelléken
2015. March 14.
Az elmúlt évben több mint száz érmelléki gazda foglalkozott uborkatermesztéssel, amit már a fűszerpaprika termelésével is kilehet egészíteni. Az érdeklődők alább találnak részleteket, elérhetőségeket.
/vlm/Image/Show/84/
Az uborka mellett a fűszerpaprika termesztésére is van már igény

Kilenc éve van jelen az uborkatermesztés az Érmelléken, illetve 2010 óta a fűszerpaprika termesztését is kipróbálhatták a gazdák. Termeszteni lehet, de el is kell tudni adni a terményt, ezért is érdemes belevágni, hisz a felvásárlás biztosítva van, piacképes áron, az utolsó kilogrammig.

Az érdeklődőknek nincs más dolgunk, mint felkeresni a legközelebbi eső felvásárlótelep egyikét, és megkötni a szerződést, melynek egyetlen kikötése: július 1.-től érvényes őstermelői engedély (certificat de producător).

A cég megelőlegezi a termesztéshez szükséges kellékanyagokat: uborkapalánta, talajtakaró fólia, növénytartó háló, csepegtetőcső, műtrágyák.

A szerződés megkötése után kb. 1 hónappal érkeznek a kellékanyagok, amelyeket szintén a telepeken lehet átvenni, hogy elkezdődhessen a támrendszer kiépítése, 1000 m támrendszeres uborkához kb. 10-15 ár földterület szükséges.

Május 15. és 20. között érkeznek a palánták. Palántálás után 30 napra megjelenik az első termés.

A cég jelenleg 7 darab felvásárlótelepet üzemeltet a következő helyiségekben: Érsemjén, Érkörtvélyes, Éradony, Kiskereki, Érkeserű, Székelyhíd, Jákóhodos. Minden telepen található egy megbízott, aki a válogatást felügyeli, a kifizetéseket kezeli, illetve tanácsokat ad a termesztéshez.

A válogatógép öt kategóriába rendezi az uborkát – 3-6 cm, 5-8 cm, 6-9 cm, 9-12 cm, 12-14 cm – ezek közül a 3-6 cm-es uborka ér a legtöbbet.

Felvásárlási napok: hétfő, szerda, péntek és szombat. A felvásárlás reggeltől délután 17 óráig tart. A beszállított uborkát a termelőnek le kell válogatni a telepen található géppel és 17 óra után történik az átvett uborka elszállítása a hűtőházakba.

A kifizetés hetente történik készpénzben. Az előleget a terményből vonják le, minden kifizetés 50%-a megy a tartozásba (természetesen a tartozás kifizetéséig).

A termelők mind a tápoldatozáshoz, mind a növényvédelemhez segítséget kapnak, 2015-től egy területi képviselő fog tanácsot adni a termelőknek a helyszínen, illetve segítséget nyújt a betegségek felismerésében és orvoslásában.

Az elmúlt évben több mint 100 érmelléki termelő választotta a nyári munkát az uborkaültetvényben.

A cég célja, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a pénzkereseti lehetőséget, és bevezesse azokat a technológiákat, melyeket Magyarországon már 20 éve használnak.

Jelenleg a csemegeuborka iránti igény növekvő tendenciát mutat, mind a hazai, mind a külföldi piacokon, tehát érdemes megpróbálni, hiszen nem az értékesítés lehet a gond, hanem a nagyobb termés elérése.

A cég weboldalán található egy “haszonkalkulátor”, mellyel ki lehet számolni az uborkatermesztés várható jövedelmét: www.uborkatermesztes.ro/kalkulator.

A fűszerpaprika termesztése is jól fizet, a cég adja a magot, amit palántává kell nevelni és kiültetni. A termést szeptemberben kell leszedni és leadni a felvásárlótelepen. A fizetés készpénzben történik.

Bővebb információk, illetve a telepek elérhetőségei a 0740-983649-es telefonszámon, vagy a www.uborkatermesztes.ro weboldalon.

Keresés