Udvarhely Néptáncműhely: Apám tánca

Udvarhely Néptáncműhely: Apám tánca
2017. September 6.
Az Udvarhely Néptáncműhely szeptember 12-én mutatja be az Apám tánca című előadását a kultúrházban.
/vlm/Image/Show/84/

Az Udvarhely Néptáncműhely szeptember 12-én, kedden 19 órától mutatja be a Bartók Béla Művelődési Házban az Apám tánca című előadását.

Jegyárak: gyerekeknek és nyugdíjasoknak 10 lej

felnőtteknek 15 lej.

Jegyfoglalás és további információ kérhető a 0756-075984-es telefonszámon.

(Az előadás elmarad – ahogyan ide kattintva olvasható.)

Tematika – Apám tánca
Az erdélyi magyarság néptánc-hagyományának sajátossága és egyben rendkívüli értéke is a férfitáncok létezése. Ez egy örökség, ami kötelez. Az Apám tánca egy szimbolikus apai örökséget, a pontozót, ezt a méltán híres és virtuóz közép-erdélyi férfitáncot emeli a középpontba.

Az előadás egy rondóformát követ, amiben a rondó témát a különböző pontozók alkotják. Az Apám tánca ugyanakkor a szülőföldön maradás, vagy akár a megmaradás jelképe is lehet.
Az Apám tánca népzenéből és néptáncból építkező előadás. Az eredeti forrásokból, gyűjtésekből és helyszíni élményekből táplálkozó népzene és tánc mellett erdélyi költők versei is elhangzanak az előadásban.
Az erdélyi kortárs (pontosabban az elmúlt pár évtized) költők versei, versrészletei néhány fájdalmas, keserű gondolatot mondanak el: boldogságunk viszonylagos a minket körülvevő iszony miatt, de tenni és élni kell. Mi vagyunk, akik mindig elkésünk, akik a képből mindig kiesünk vagy időnk és lehetőségünk sincs belekerülni. És félünk, hogy egyszer elzárják a forrást, talán puszta megszokásból. Akkor mi lesz velünk? Van-e jövőnk? Az előadás szimbolikusan szeretne fogalmazni: az apám élete kegyetlen volt, de az apám öröksége, az apám „tánca”; kötelez.

(hte.ro)