Új hinták lengenek a gyerekotthon udvarán

Új hinták lengenek a gyerekotthon udvarán
2013. May 6.
A gálospetri Szentháromság Kollégiumban pillanatnyilag nevelt 29 gyerekek közül 12 érmihályfalvai. Vasárnap délután jártunk ismét az intézményben.
/vlm/Image/Show/84/
Vasárnap délután, a gálospetri gyerekotthon udvarán

A dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gálospetri Szentháromság Kollégiumban pillanatnyilag nevelt gyerekek kora 3-től 16 évesig terjed. Vasárnap csak 11-en voltak az otthon falai között, a többiek – tekintettel az ortodox húsvét miatti “vakációra” – családjaiknál tartózkodtak.

Az összlétszám több mint 40%-át érmihályfalvai gyerekek teszik ki, ezért a város elöljárói kötelességüknek érzik, hogy amiben lehet segítsék az intézmény működését. Ilyen alkalomról korábban már beszámoltunk, hasonló zajlott a minap is, amikor Karsai Attila alpolgármester újra Gálospetribe látogatott.
A gépkocsiból édességek mellett egy televízió készülék került elő, de a házigazdák megmutatták azokat a hintákat is, melyeket Érmihályfalváról kapott hozzávalókból készített egy mesterember. A gyerekek – akik nevelőikkel nem sokkal korábban tértek vissza a délutáni szentmiséről – éppen próbának vetették alá a játékszereket a kellemes napsütésben.
A vendéglátók nem csak az épületben, de annak környékén is végig kalauzoltak, megmutatva az újdonságokat: csűrt építettek, az ólban négy malac röfögött, az előtte lévő udvarban kacsák topogtak.
Lépteinket kiskutyák kísérték, de mint megtudtuk, a házőrzők sem tudták megakadályozni, hogy egy reggelre el ne tűnjön a nyúl-állomány a ketrecekből…
Kosza Erzsébet, az otthon vezetője elmondta, hogy a ház körüli munkából mindenki kiveszi a részét. A gyerekek az iskolában is igyekeznek jól teljesíteni. Büszkén mutatták meg azokat az okleveleket, melyeket néhány gyerek nemrégiben kapott a Vajdaságban, amikor a községközpont Értarcsa egyik tánccsoportjának tagjaiként ott szerepeltek egy versenyen.
Szomorú dolgokról is szó esett, ami sajnos szintén a mindennapi életükhöz tartozik: több gyerek olyan “családi” környezetből kerül az otthonba, amit sokan el sem tudunk képzelni…
A látogatás végén újra arról esett szó, hogy mire lenne szükségük az otthon lakóinak. Támogatni mindig van mivel, Karsai Attila alpolgármester pedig újfent megígérte: amit lehet megtesznek ezután is.

Keresés