Új mederben a Móka, készül az derítőállomás

Új mederben a Móka, készül az derítőállomás
2016. May 13.
Csütörtök délután régi/új medrébe terelték a Mókát. Június végén próbaüzem lesz a szennyvíztelep ülepítőjében.
/vlm/Image/Show/84/
Készül a szennyvízhálózat ülepítője (balról), a Móka patak pedig új medrében az új híd alatt

Októberben számoltunk be arról, hogy kitakarították a Móka alsó folyásának régi medrét, hogy eleget téve a lakossági kéréseknek, visszatereljék oda a patakot. (Sajnos, csak a Báthori István utca utáni részről van szó a takarítást illetően, a felsőbb részeken lakossági ellenállásba ütközik a munka elvégzése.)

Közel egy hónapja arról adhattunk hírt, hogy a Báthori István utcában folyamatban van az új híd készítése. Nos, ez elkészült és csütörtök délután a híd mögötti régi/új medrébe terelték a patakot.

Ezzel kapcsolatban Nyakó József polgármester elmondta: főleg a Lucernásban lakók már régóta vártak erre az intézkedésre. Ez egy lépés abba az irányba, hogy “minden a helyére, jó irányba kerüljön”, tette hozzá a polgármester. Ezzel utalt arra, hogy tartja a munka ütemét a szennyvíztelep ülepítőjének kivitelezője, ami azt jelenti, hogy június végén sor kerülhet a próbaüzemre. Ennek sikeres véghezvitele után megkezdheti működését, ami két dolgot jelent: egyrészt azt követően az eddigi 18,5 kilométernyi befejezett csatornahálózatból a szennyvíz a Báthori István utca végében (a Gostat felől) lévő átemelő állomás “közreműködésével” az ülepítőbe kerülhet, másrészt az úgynevezett szippantókocsik is csak oda (mármint az ülepítőbe) vihetik terhüket. A megtisztított vizet a telepről a Mókába engedik.

Ami a csatornahálózat további építését illeti, Nyakó József elmondta: természetesen a munka folytatódik, pillanatnyilag a Bem József, Munkácsy Mihály és Bethlen Gábor utcák jönnek sorra, a közbeszerzési eljárás eredményének elbírálási szakaszában járnak.

Keresés