Új szabályok a jogosítványszerzésnél

Új szabályok a jogosítványszerzésnél
2015. August 27.
A Hivatalos Közlönyben megjelent határozat szerint, aki sikeresen leteszi az elméleti vizsgát, a gyakorlati vizsgát többször is megismételheti.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: maszol.ro)

A Belügyminisztérium 97/2015-ös rendelete szerint – amely a 268/2010-es rendeletet módosítja és egészíti ki –, akinek nem sikerült a gyakorlati vizsgája, az elméleti vizsgát nem kell megismételje. A jelenlegi gyakorlat szerint a jogosítvány megszerzéséhez azok a jelöltek, akik elbuktak a gyakorlati vizsgán, az elméletit is kénytelenek voltak megismételni. A jogszabály október 5-től lép érvénybe. Az új rendelet értelmében ahhoz, hogy a tanulóvezetők letehessék még egyszer (vagy többször) a gyakorlati vizsgát be kell fizessék a vizsgadíjat és legalább hat órát kell gyakorolják a vezetést egy engedéllyel rendelkező autósiskolánál, amiről igazolást is kell vigyenek az újabb gyakorlati vizsgára való feliratkozáskor. A két gyakorlati vizsga között legalább 15 napnak el kell telnie. Az elméleti vizsga egy évig lesz érvényes, ez alatt a gyakorlati vizsgával többször is megpróbálkozhat a tanuló vezető. Az egy év letelte után a tanulók újabb elméleti képzésen kell részt vegyenek. Azok, akiknek az elméleti vizsga nem sikerült, egy újabb vizsgán szintén 15 nap múlva vehetnek részt, ők is ki kell fizessék a vizsgadíjat.

Ha valaki több kategóriában szeretné megszerezni a jogosítványt, az elméleti vizsgákat leteheti egyazon napon, kivéve ha egy bizonyos kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez egy előző kategóriájú jogosítvány megléte szükséges. Több kategóriájú jogosítvány megszerzésének esetében a gyakorlati vizsgákon csak különböző napokon lehet részt venni. A gyakorlati vizsgákat esetenként gyakorlópályán vagy közúti forgalomban tartják meg: az AM kategória esetében gyakorlópályán, az A1, A2 és A kategóriáknak gyakorlópályán és a forgalomban, míg a B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb és Tv kategóriák esetében a közúti forgalomban.

(Bihari Napló)