Újabb reménykeltő lépés a Gizella malom kultúrközponttá válásának útján

Újabb reménykeltő lépés a Gizella malom kultúrközponttá válásának útján
2020. January 31.
Lezárult az érmihályfalvi Gizella malom felújítására/átalakítására kiírt közbeszerzési eljárás és van is jelentkező a munkálatra.
/vlm/Image/Show/84/
Szerdán délután tartotta a rendes havi ülését Érmihályfalva Helyi Tanácsa. A napirendi pontok megvitatása előtt Nyakó József polgármester bejelentette: kevéssel korábban kapta a hírt, hogy az egykori Gizella malom kultúrközponttá alakításának tárgyában újabb fontos lépés történt: lezárult a kivitelezés közbeszerzési eljárása, a határidő letelte előtt egy érdeklődő cég letette pályázatát.
Ahogyan arról az elmúlt több, mint egy évtized alatt (hiszen a terv 2008 óta, még Kovács Zoltán korábbi polgármester idejéből húzódik-halasztódik) számos alkalommal beszámoltunk, a város egyik emblematikus épületéből válna korszerű kulturális központ, az eltelt időben többször kellett átírni és aktualizálni a terveket a politikai, minisztériumi, adópolitikai változások hatására.
Legutóbb 2018. decemberében történt jelentős lépés, amikor Érmihályfalvára látogatott Manuela Irina Pătrăşcoiu, az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) igazgatója, illetve a kíséretében lévő Ioan Mihaiu akkori prefektus, Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, Szabó Ödön, a szervezet képviselője és Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, hogy a helyszínen tájékozódjanak.
Akkor az igazgató azt ígérte, hogy mivel a tervek rendben voltak, a támogatást a szakminisztérium megítélte, az általa vezetett, a kivitelezést lebonyolító ügynökség heteken belül kiírja a kivitelezési közbeszerzést. Azonban közbejött a minimálbér változása, a költségvetést újra kellett számolni, az ügymenet újra halasztódott.
Ezek után jutottunk el az említett bejelentésig: a később, de mégis meghirdetett közbeszerzés határideje lejárt és jelentkezett is vállalkozó a munkálatra. A polgármester információi szerint most mintegy egy hónapba fog telni, míg a pályázatot kiértékelik és elbírálják, majd valószínűleg egy hármas szerződéskötés jön létre a CNI, mint munkáltató, a kivitelező és a helyhatóság között, hiszen utóbbira hárul a majdani közművesítés és az épület környezetének rendbetétele. Ezt követően adja ki a munkáltató ez építkezés megkezdésére vonatkozó engedélyt, amire akár még idén tavasszal sor kerülhet. Persze nem akarunk semmit elkiabálni, hiszen ebben az ügyben annyi váratlan fordulat történt már…
(Bihari Napló)

Keresés