Újévköszöntés Érmihályfalva főterén

Újévköszöntés Érmihályfalva főterén
2017. January 3.
Idén is volt máglyatűz, forralt bor és tűzijáték Érmihályfalva főterén, ahol szabadtéri újévköszöntésre várták a lakosokat. Az éjszaka nyomait hajnalban már el is takarították.
/vlm/Image/Show/84/
A város minden részéből érkeztek a szabadtéri óévbúcsúztatásra

A szilveszteri előkészület már pénteken megkezdődött az érmihályfalvi főtéren, ahova idén is szabadtéri újévköszöntésre várták a lakosokat: kikészítették a szombat esti melegedést szolgáló máglyákat. Még aznap este tűzijáték is volt, igaz, az nem az önkormányzat szervezte szilveszterhez tartozott, hanem egy vállalkozás tartotta céges buliját a Gödör rendezvényházban, a városihoz hasonló látványossággal. Szombaton este, a hagyományhoz híven, 22 órakor szólalt meg a zene a Széchenyi téren, nem sokkal később meggyúlt a tűz a forralt bornak kikészített üst alatt és a máglyalángok is fellobbantak. Utóbbiak körül volt a -3 Celsius fokos hidegben nagyobb a tömeg, mely fokozatosan gyarapodott éjfélig. Már kora este hallani lehetett az első petárdázásokat is, ezek aztán egyre sokasodtak, az apróbbnak mondható villanós-pukkanóstól kezdve az ágyúdörrenés-szerűig, az utóbbiakat kísérő füst néha fullasztóvá sűrűsödött. A főteret övező utcák mindegyikéből érkeztek az újévet a szabadban köszönteni óhajtók, az óév utolsó másodperceit már együtt számolták vissza, hogy 2017 első perceire elsötétedjen a városközpont és megkezdődjön a tűzijáték.

Az előrelátóbbak ezt már nem is a főtérről nézték, hanem az abból nyíló Mester utca elejéről, hiszen két év óta, mióta szigorodtak a szabályok, a látványosságot már nem lehet a főtér végi korábbi hagyományos helyéről “levezényelni”, azt át kellett tenni az említett utcában lévő parkolóba, így azonban az alacsonyabb tűzcsóvákat részben takarják a tömbházak. A központival párhuzamosan a város több pontján is “házi tűzijátékok” is köszöntötték az új évet. Az utolsó, esernyőként a főtérre visszahulló rakéta-kompozíció kihunyta után aztán durrantak a pezsgősüvegek, elhangzottak az ismerősök, barátok egymást köszöntő jókívánságai, itt-ott még egy-egy üveget is a földhöz vágtak nyomatékosítandó ezeket. Az első órában az önkormányzat és a helyi RMDSZ-szervezet koszorúit helyezték el a főtéri Petőfi Sándor -emléktáblán, a költő születésének 194. évfordulóján. A “magyar éjfélkor” már jóval kevesebben voltak a főtéren, hamarosan a zene is elhallgatott, az ünneplék visszatértek a szórakozóhelyekre, összejövetelekre. A maguk után hagyott üvegeket, poharakat, petárdamaradékokat az önkormányzat alkalmazottai már január elseje hajnalán összetakarították.

(erdon.ro)


Keresés