Újra bekerültek a “KASZT-válogatottba”

Újra bekerültek a “KASZT-válogatottba”
2019. June 15.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Móka Színjátszó Kör idén is részt vett a Kárpát - medence legrangosabb amatőr színjátszó fesztiválján, a KASZT-on.
/vlm/Image/Show/84/

A fesztivált a Baranya megyei Komlón rendezik meg évente, és csak azok a csapatok vehetnek részt a megmérettetésen, akiket a szakértők előzetesen kiválasztanak. A Móka immár harmadik alkalommal kerül be a válogatott keretbe, ami nem kis teljesítmény, hiszen idén például 75 produkció közül választottak ki 10 arra érdemeset. A KASZT (Komlói Amatőr Színjátszó Találkozó) május 30-június 2. között nyitotta meg kapuit a színjátszóknak és a színházat kedvelő nézőknek. A négy nap alatt 10 csapat állt színpadra, Magyarország különböző megyéiből, valamint a szlovéniai Lendváról és a romániai Érmihályfalváról. A paletta színes volt, modernizált népszínmű, dráma, vígjáték, monodráma egyaránt szerepelt a programban. A zsűri neves és elismert szakemberekből állt: Pataki András, Jászai – díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgató – főrendezője, Németh Ákos, József Attila – díjas drámaíró, Regös János, rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Szávai Viktória, Jászai-díjas színésznő. Az ítészek minden előadás után értékelték a látottakat, észrevételeikkel elősegítvén a csapatok fejlődését. A Móka ezúttal Molnár Ferenc A császár című drámáját mutatta be. A darab Napóleon korában játszódik, egy színészházaspár és társulatuk megpróbáltatásait tárja elénk, miután egyetlen gyermeküket kivégzik. A zsűri véleménye az volt, hogy ez nem egy tipikus Molnár – mű, életművének egy ritka darabja, melyet nagyon nehéz játszani, így dicséretes dolognak tartották a vállalkozást, kiemelvén a darab erősebb és gyengébb pontjait. A négy nap alatt nem csak színdarabokat lehetett megtekinteni, hiszen esténként koncertek várták az érdeklődőket: Feke Pál és zenekara, illetve a Budapest Jazz Orchestra kiegészülve Malek Andrea, Náray Erika és Gájer Bálint énekesekkel. De ez a fesztivál ennél sokkal többről szól: régi barátok, ismerősök, hasonszőrű emberek találkoznak újra és újra, osztják meg egymással tapasztalataikat, élményeiket, valamint új barátságok születnek. A vasárnapi ünnepélyes zárógála során a zsűri kiosztotta a díjakat. A fődíjat a celldömölki Soltis Lajos Színház nyerte, a Móka Színjátszó Kör bronz minősítéssel gazdagodott. Mindenki azzal búcsúzott, hogy jövőre veletek ugyanitt. Reméljük, hogy az érmihályfalvi csapat jövőre is bekerül a válogatott csapatok közé, hogy ismét messze vihesse városunk hírnevét.

A darabot vasárnap, 2019. június 16-án újra meg lehet nézni Érmihályfalván, a Bartók Béla Művelődési Házban, este 20 órától.

Boros Emőke