Újra “érezni” a Móka patakot

Újra “érezni” a Móka patakot
2012. July 19.
Újra intenzíven bűzlik a Móka patak, aminek egyik oka - sok egyéb mellett - az alacsony vízállás. Alkalmi megoldásként a napokban átmossák a főtéri híd alatti részt.
Újra "érezni" a Móka patakot
A tömbházak között megreked a "víz"

A város egyik megoldásra váró, égető gondja a Móka patak helyzetének rendezése. Nyílt titok, hogy az egykor tiszta vizű patak – főleg a városközponti és az utáni részén – gyakorlatilag csatornaként működik, mióta több, mint két évtizede, az erőltetett (majd abbamaradt) városiasodás nyomán épített központi tömbházak szennyvizét az akkori illetékesek egyszerűen belevezették, nem lévén csatornázás. Az áldatlan helyzet azóta sem változott, a Móka állapotának a szó szoros értelmében vett tisztázása azóta is az egymás utáni városvezetések egyik, mindeddig megoldhatatlannak bizonyult problémája.


Több terv is készült az idők folyamán, kezdve attól, hogy a vízfolyást teljesen be kellene fedni, egészen addig a már-már fantázia-filmbe illő változatig, hogy valóságos kirándulóhellyé kellene alakítani, csónakázóval, partján sétányokkal, ligetekkel. Utóbbi elgondolást jó pár évvel ezelőtt – 2008 őszén – egy vetített képes előadásban szemléltette is egy rendezvényen az azt kiötlő cég – nem kis csodálkozást keltve. Mindeddig azonban egyik elgondolásból sem lett semmi, a Móka pedig több-kevesebb intenzitással bűzlik, annál is inkább, mert a főtér alatti hidat a “szakemberek” úgy építették meg annak idején, hogy az sokszor inkább gátolja a víz folyását, mint segíti. Amit az elöljárók néha el tudnak érni, az a meder takarítása a lerakódástól, és a számára kedvező körülmények között gyorsan újra megjelenő növényzettől, de a híd mindig marad változatlan állapotában. Kicserélésére is vannak tervek, csak pénz nincs rá sosem.

Mostanában újra egy olyan időszakot élünk, amikor a Móka bőségesen árasztja a bűzt, aminek a már említettek mellett egyik oka a szárazság, amikor különösen alacsony a vízállás: a pataknak nincs sodrása, a megrekedt víz poshad, és ennek valóban érezhető jelei vannak. Kérdésünkre Nyakó József polgármester elmondta: a napokban egyeztetett a témáról Pásztor Sándorral, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjével, aki a jövő hétre ígérte látogatását, hogy együtt mérjék fel a helyzetet. Addig is “tűzoltásként”, mintegy házi megoldásként, és tekintetbe véve, hogy mire van pénz, a híd alatti rész kimosását fogják megejteni.