Újra lehet állandó orvosi ügyelet – talán még idén

Újra lehet állandó orvosi ügyelet – talán még idén
2013. July 4.
A remények szerint még idén újra indul az állandó orvosi ügyelet. A talán legfontosabb lépés - az orvosok "összegyűjtése" - megtörtént, az ügyintézés folyamatban van.
/vlm/Image/Show/84/
Az Egészségügyi Központban lenne az állandó orvosi ügyelet

Az állandó orvosi ügyelet az önkormányzat támogatásával még 2004-ben létesült, sok utánajárást követően. Négy év múlva, 2008-ban szűnt meg, azt követően, hogy az utolsó hónapokban az abban részt vevő orvosok önkéntesen, sőt, már a törvény szigorúan vett betűjével dacolva végezték munkájukat, mivel az állami szervektől elmaradt a szakmai támogatás.
Azóta állandó – jogos – elvárása a lakosságnak, hogy visszaálljon, és most jó úton vannak ennek megvalósulása felé, számolt be Karsai Attila alpolgármester.
Jelenleg az a képtelen eset áll fent, hogy a meglévő egészségügyi központban csak belgyógyászat van (ami mellett szakrendeléseket tartanak orvosok), tehát a törvény nem teszi lehetővé a sürgősségi segítségnyújtást, vagyis az alkalmazottak is maximum mentőt hívhatnak a szükséghelyzetben lévőhöz. Tavaly ősszel már volt egy megbeszélés a 6 helyi családorvossal és a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) képviselőivel a témában, ahol a helyi orvosok egy része kinyilvánította óhaját, miszerint a törvény szabta minimális létszámon (ami éppen 6) túl, legalább 9-en legyenek a rendszerben, hogy kevesebb ügyelet jusson fejenként. Akkor ezt nem sikerült megoldani, annak ellenére, hogy megkeresték a környező községek orvosait is, hiszen azok páciensei is érdekeltek.
Az azóta eltelt időben keresték a megoldást, és mostanra sikerült “összegyűjteni” 9 orvost, újságolt el Karsai Attila. Közülük csupán 3 érmihályfalvi, további 3 nagyváradi, egy-egy pedig margittai, papfalvi (Popesti) és almaszegi (Voivozi). Mellettük ugyancsak 9 asszisztens teljesít majd szolgálatot (közülük 2 érmihályfalvi).
Június utolsó hetében újabb megbeszélést tartották, és mint az alpolgármester fogalmazott, sikerült megtenni a legfontosabb lépést az orvosi létszám megteremtésével. Következik a további ügyintézés, például egy szándéknyilatkozat aláírásával, egy képviselő-testületi határozat meghozatalával, illetve a minisztériumi jóváhagyással, melyre megvannak az ígéretek. Az alpolgármester óvatosan beszélt a szolgáltatás beindításának időpontjáról, de mindenképpen “rajta vannak az ügyön”, és az ügyintézés menetének függvényében arra még idén sor kerülhet.